VELIKA UHIĆENJA

Masovne racije diljem Europe: Uhićeno više od 140 članova najmoćnije mafijaške skupine, zaplijenjeno bogatstvo

Belgijski istražitelji sprijateljili su se s osumnjičenima, a nakon tri godine prijateljstva pozvani su da im se pridruže na odmoru
 Zumapress.com/Zuma Press/Profimedia/Zumapress.com/zuma Press/profimedia

Policija je uhitila više od 100 ljudi povezanih s možda i najmoćnijom talijanskom mafijaškom skupinom ‘Ndrangheta na lokacijama diljem Europe. U operaciju je bilo uključeno deset zemalja, a zaplijenjena je imovina vrijedna 25 milijuna eura, prenosi BBC.

Većina se uhićenja dogodila u Italiji u sklopu trogodišnje istrage koja je obuhvatila Italiju, Njemačku, Belgiju, Portugal, Španjolsku, Sloveniju, Rumunjsku, kao i Brazil i Panamu, poručili su iz Europola. Osumnjičeni se suočavaju s optužbama za međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca i posjedovanje oružja.

image
Zumapress.com/Zuma Press/Profimedia/Zumapress.com/zuma Press/profimedia

U Italiji je uhićeno 108 osumnjičenika, u Belgiji 13 i njih 24 u Njemačkoj. Zaplijenjeni su milijuni eura, tisuće tona narkotika - većinom kokaina, ali i heroina i marihuane. Talijanska policija objavila je snimku koja prikazuje zaplijenjene zlatne poluge, pištolje, jurišne puške i hrpe novca.

Istraga je otkrila informacije o tome kako su neke od najviših razina ove kriminalne organizacije funkcionirale tijekom godina i mjere koje su poduzimali tijekom pandemije.

- Preplavili su Europu drogom dopremljenom iz Južne Amerike u brodskim kontejnerima koji su pristajali u europskim lukama poput Antwerpena, Rotterdama ili Gioia Taura. Zatim su prali novac koji su zaradili u europskim zemljama, rekao je talijanski tužitelj Giovanni Melillo.

U Njemačkoj su otkrivene mreže restorana, pizzerija, kafića i slastičarnica korištenih kao paravan za pranje novca. Otkriveno je i da je ‘Ndrangheta radila s kineskim kriminalcima koji su prebacivali velike količine gotovine između zemalja. Belgijski istražitelji sprijateljili su se s osumnjičenima, a nakon tri godine prijateljstva pozvani su da im se pridruže na odmoru u San Luci u južnoj Italiji gdje su izvršena mnoga uhićenja.

- Članovi ‘Ndranghete govore šifrirano, koriste nadimke i komuniciraju putem šifriranih poruka. ‘Ndrangheta je nadmašila Cosa Nostru te je sad najmoćnija mafijaška skupina u zemlji, a djeluje u više od 40 zemalja svijeta, rekao je Melillo.

Talijanski i belgijski istražitelji vjeruju da je kriminalna skupina prokrijumčarila blizu 25 tona kokaina između listopada 2019. i siječnja 2022. i usmjerila više od 22 milijuna eura iz Kalabrije u Belgiju, Nizozemsku i Južnu Ameriku. U posljednjih nekoliko godina policija je uložila velike napore u borbi protiv ‘Ndranghete zbog čega se ova uhićenja smatraju velikom pobjedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:03