POTPORA VLADI

Masovni prosvjed u Jeruzalemu, deseci tisuće na ulicama: ‘Nacija zahtijeva reformu pravosuđa!‘

Vlada i njezini pristaše tako tvrde da su promjene nužne kako bi se ukrotili suci koji djeluju aktivistički
 Ahmad Gharabli/Afp

Deseci tisuća Izraelaca u četvrtak su u Jeruzalemu iskazali potporu kontroverznoj pravosudnoj reformi krajnje desne koalicijske vlade kojom bi se najvišem sudu u zemlji oduzele mnoge ovlasti.

S obzirom i na redovne masovne prosvjede onih koji se protive najavljenoj reformi, izraelsko društvo se polariziralo, pri čemu pobornici najavljenih promjena smatraju da će one vratiti ravnotežu među vlastima. Vlada i njezini pristaše tako tvrde da su promjene nužne kako bi se ukrotili suci koji djeluju aktivistički i agresivno su prodrli u sferu parlamenta i izvršne vlasti.

image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp

"Svim mojim prijateljima koji ovdje sjede, pogledajte koliku moć imamo", obratio se u četvrtak okupljenima u Jeruzalemu zastupnik krajnje desnice i ministar financija Bezalel Smotrich.

"Imaju medije i tajkune koji će financirati prosvjede, ali mi imamo naciju. Popravit ćemo ono što treba popraviti", poručio je Smotrich.

"Nacija zahtijeva reformu pravosuđa", bio je odgovor okupljenih prosvjednika od kojih su mnogi mahali izraelskim zastavama.

Ministar pravosuđa Yariv Levin rekao je da je dva milijuna Izraelaca koji su glasovali za sadašnju vladu glasovalo i za reformu pravosuđa te obećao "napraviti značajnu korekciju trenutne situacije".

Podsjetimo, početkom siječnja vlada premijera Benjamina Netanyahua najavlila je reformu pravosuđa kojom bi se ovlasti sudaca Vrhovnog suda smanjile u korist demokratski izabranih nositelja zakonodavne i izvršne vlasti, a smanjio bi se i njihov utjecaj na izbor budućih sudaca.

image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp

S druge strane, u gradovima diljem zemlje svaki se tjedan, u pravilu subotom navečer, okupljaju deseci tisuća Izraelaca kako bi kritizirali nacrt tog zakona i koalicijsku nacionalističko-vjersku vladu koju je Netanyahu sastavio u prosincu.

Izrael nema ustav, nego ulogu ustava ima Deklaracija o neovisnosti i niz temeljnih zakona. Mnogi u izraelskom društvu, uključujući i predsjednika države, pozivali su suprotstavljene strane na postizanje kompromisa i tražili od koalicije da ublaži svoje početne prijedloge.

Vlada je krajem prošlog mjeseca i popustila pod pritiscima te stavila plan reforme pravosuđa na čekanje, davši vremena za dodatne konzultacije.

image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:25