PROGLAŠENA EPIDEMIJA

MASOVNO TROVANJE U POPULARNOM FAST FOODU NA PODRUČJU TUZLE Čak 71 osoba zatražila liječničku pomoć zbog kontaminiranih kebaba i sendviča

Ilustracija: Klinički centar Tuzla
 Vlado Kos / CROPIX

U Tuzlanskom kantonu u Bosni i Hercegovini došlo je do teškog slučaja trovanja hranom u kojem se 71 osoba javila liječnicima na više mjesta i prijavila simptome. Većina je nakon pregleda i obrade pušten na kućnu njegu dok je osam osoba zadržano na liječenju.

Na području četiri općine u Tuzlanskom kantonu pokrenuta je procedura za proglašenje epidemije trovanja hranom. Svi su konzumirali hranu iz jednog objekta brze prehrane u općini Srebrenik, a otrovali su se građani Srebrenika, ali i Gradačca, Gračanice i Tuzle.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Blaško Topalović za Klix.ba je potvrdio da se dosad s gastrointestinalnim smetnjama javila ukupno 71 osoba. Većina ih je liječena u lokalnim domovima zdravlja nakon čega su pušteni na kućno liječenje.

- Njima je zajedničko da su konzumirali određene namirnice i proizvode u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. Na osnovu izvještaja higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebreniku danas smo pokrenuli postupak proglašenja epidemije koja je zahvatila Srebrenik, Gračanicu, Gradačac i Tuzlu, iz koje su dvije osobe - precizirao je Topalović.

Iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli potvrdili su da su se javile 22 osobe.

- Od sinoć do danas u Kliniku za zarazne bolesti javila su se 22 pacijenta. Sinoć se javilo 17 pacijenata od kojih je devet nakon obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam zadržano u bolnici. Oni su van životne opasnosti - rekli su za Klix.ba. Jutros se ondje javilo još pet pacijenata koji su također pušteni na kućno liječenje.

Svi su u tuzlansku bolnici stigli sa simptomima koje uzrokuje trovanje hranom, a kako piše Avaz.ba, iz objekta gdje su kupovani kebabi i sendviči izuzeti su dokazi, a fast food je zapečaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:53