STAV MINISTRA OBRANE

Mattis kaže da Rusija mora odgovarati za napad na OPCW

 REUTERS

Rusija mora odgovarati za osujećeni kibernetički napad na UN-ovu agenciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW), rekao je u četvrtak američki ministar obrane James Mattis.

"Rusi su uhvaćeni s opremom, ljudima koji to rade i moraju za to platiti cijenu. Morat će za to odgovarati", rekao je Mattis u Bruxellesu nakon sastanka ministara obrane NATO-a.

Napad je nazvao "posljednjim primjerom bezobzirnog i neodgovornog ponašanja Moskve diljem svijeta", dodajući da SAD stoji uz Veliku Britaniju, Nizozemsku i ostale saveznike.

"Kako ćemo odgovoriti na to politička je odluka država kojih se to tiče, a mi ćemo biti uz njih. Ali to nužno ne znaći da treba odgovoriti istom mjerom", dodao je Mattis.

Nizozemske vlasti su u travnju osujetile hakerski napad ruskih obavještajaca na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW), izjavila je u četvrtak ministrica obrane Ank Bijleveld.

Bijlevald je na konferenciji za novinare u Den Haagu pozvala Rusiju da obustavi kibernetičke napade kojima je cilj "potkopati" zapadne demokracije.

Kako je objasnio šef nizozemske vojne obavještajne službe, četvero Rusa je 10. travnja stiglo u Nizozemsku, a u hotelu u blizini sjedišta OPCW-a su uhvaćeni sa špijunskom opremom.

U to je vrijeme OPCW radio na identifikaciji tvari koja je korištena u napadu u Salisburyju, u Velikoj Britaniji, na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kći Juliu. Također se radilo na identifikaciji tvari korištenih u kemijskom napadu u Doumi, u Siriji.

Četvero Rusa je uhićeno 13. travnja i protjerano u Rusiju, potvrdio je general bojnik Onno Eichelsheim. Prema njegovim riječima, Rusi su planirali otputovati u laboratorij u švicarskom gradu Spiezu, gdje OPCW provodi analizu uzoraka kemijskog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:46