ZAKULISNE IGRE

MEDALJA ZA POSEBAN DOPRINOS RUSIJI Putin odlikovao bivšeg agenta KGB-a osumnjičenog za ubojstvo disidenta Litvinjenka

Informacija je izašla na službenim stranicama ruskog sustava za pravne informacije, a ubrzo se proširila na Twitteru uz brojne negativne komentare.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je "medaljom za doprinos i služenje domovini" odlikovao Andreja Lugovoja, ruskog političara osumnjičenog za ubojstvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine.

Informacija je izašla na službenim stranicama ruskog sustava za pravne informacije , a ubrzo se proširila na Twitteru uz brojne negativne komentare.









Podsjetimo, Litvinjenko, pripadnik tajne službe, disident. Obolio je nakon susreta s dvojicom bivših KGB-ovaca 1. studenoga 2006. u londonskom hotelu Mayfair. Navodno su mu u zeleni čaj stavili polonijum-210, rijetki radioaktivni element.

Za njegovo su ubojstvo osumnjičeni upravo Andrej Lugovoj te Dimitrij Kovtun, bivši KGB-ovci, no obojica poriču da su upetljani. Unatoč zahtjevu Britanije da ih izruče kako bi svjedočili na sudu, to se do sada nije dogodilo.

Lugovoj je bio operativac KGB-a/FSB-a, tjelohranitelj bivšeg ruskog premijera Jegora Gajdara, a zatim poduzetnik. Tjedan dana prije nego što je Litvinjenko otrovan, Lugovoj je doputovao u London. Radijacija je otkrivena u avionu kojim je doletio, kao i u hotelu Sheraton u kojem je odsjeo.

Dan prije trovanja, 31. listopada, Lugovoj je ponovo došao u London i ponovno su njegov avion i njegov hotel, ovaj put Millenium, kao i Emirates, novi nogometni stadion Arsenala, koji je posjetio, bili pozitivni na radijaciju.

Ugledni patolog koji je na Litvinjenku radio obdukciju izjavio kako je njegov leš bio u tolikoj mjeri radioaktivan da su svi u prostoriji morali nositi dvostruka zaštitna odijela. Kazao je i da je to bila vjerojatno najopasnija obdukcija ikada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:04