‘TREBALI SU ZNATI...‘

Medicinska sestra i tehničar optuženi za ubojstvo: ‘Vezali su pacijenta i stavili ga u položaj u kojem se ugušio‘

Tužitelj je rekao da su optuženici ‘na temelju svoje obuke i iskustva‘ trebali znati da takav transport pacijenta opasan

Snimka policijske kamere

 Sangamon County Government

Medicinska sestra i medicinski tehničar iz američke države Illinois optuženi su za ubojstvo u slučaju smrti 35-godišnjeg pacijenta kojeg su vezali za nosila licem prema dolje, piše NBC News.

Peter Cadigan (50) Peggy Finley (44) optuženi su za ubojstvo Earla L. Moorea Jr. koji je preminuo 18. prosinca, kazao je u utorak tužitelj Dan Wright.

Moore je umro nakon što su ga na nosilima unijeli u vozilo hitne pomoći potrbuške, odnosno licem prema dolje, a na nosila su ga vezali remenima.

Policija Springfielda odazvala se na hitni poziv oko dva ujutro kad im je rečeno da je u kući na adresi Ulica 11 North netko s vatrenim oružjem. Kad su policajci stigli do kuće, jedan im je stanar rekao da osoba koja ih je nazvala pati od halucinacija uzrokovanih alkoholom.

Policajci su pronašli tu osobu, Earla L. Moorea, te ustanovili da mu je potrebna medicinska pomoć. Pozvali su hitnu pomoć koja je stigla u 02:18.

Medicinska sestra je rekla Mooreu da hoda do ambulantnih kola, no snimka snimljena kamerom na odorama policajaca pokazala je da osoba nije mogla hodati, a da joj medicinsko osoblje nije pružilo nikakvu pomoć.

Trojica policajaca pomogli su Mooreu da izađe iz kuće i legne na nosila.

Snimka, nadalje, pokazuje da su medicinski tehničari Moorea na nosila pričvrstili potrbuške.

Moore je umro u bolnici te iste noći u 03:14, potvrdio je mrtvozornik.

Kasnije provedena obdukcija pokazala je da je uzrok smrti bilo gušenje zbog položaja u kojem je ležao na nosilima i remenova kojima je bio stegnut dok su ga vozili prema bolnici.

Njegova je smrt proglašena ubojstvom.

Kad je policija obaviještena da je Moore umro, načelnik Ken Scarlette zatražio je neovisnu istragu.

Wright je rekao da je na temelju nalaza istrage i izvješća o obdukciji podnio optužni prijedlog protiv Cadigana i Finley.

Trenutačno su pritvoreni u zatvoru okruga Sangamon i određena im je jamčevina u iznosu od milijun dolara po osobi.

Wright je kazao da su optuženici ‘na temelju svoje obuke, iskustva i ostalih okolnosti trebali znati da takav transport pacijenta nosi veliku vjerojatnost od tjelesnih ozljeda ili smrti.‘

Tužitelj je rekao da im prijeti zatvorska kazna od 20 do 60 godina ako budu osuđeni. Zasad se još ne zna imaju li odvjetnike.

Sljedeće ročište zakazano je za 19. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:47