BIJESNA NA VLADU

Medicinska sestra koja je brinula o teško bolesnom Borisu: ‘Premijer me ponizio! Dajem otkaz, selim na Karibe!‘

Jenny McGee rekla je kako odlazi jer je ogorčena nepoštovanjem kojeg vlasti iskazuju prema zdravstvenim djelatnicima. Nije jedina
Medicinska sestra Jenny McGee (desno) pored britanskog premijera Borisa Johnsona (sredina)
 Andrew Parsons/Afp/Profimedia

Medicinska sestra koja je brinula o britanskom premijeru Borisu Johnsonu dok se on nalazio u teškom stanju zbog zaraze koronavirusom dala je otkaz na svom radnom mjestu ogorčena razinom nepoštovanja koju vlast iskazuje prema zdravstvenim djelatnicima.

Jenny Mcgee bila je uz bolesničku postelju britanskog premijera dva dana. Otkrila je kako je naknadno ona i dio osoblja imala priliku posjetiti Downing Street, a tada su je pokušavali nagovoriti da se fotografira s premijerom kako bi na taj način podržala njegovu zdravstvenu politiku, što nije htjela učiniti.

- Zdravstveni djelatnici ne dobivaju tretman kakav zaslužuju i ne poštuju nas. Zlo mi je od toga, predala sam svoj otkaz - kazala je, javlja britanski The Guardian. List podsjeća kako njezin otkaz dolazi u trenutku kada je vlada predložila povišicu državnim zdravstvenim radnicima od "čak" jedan posto, što su doživjeli kranje ponižavajuće u teškim uvjetima pandemije s kojom se bore.

McGee je dodala kako je nezadovoljna i načinom na koji vlada upravlja covid krizom.

Poštivanje mjera

- Mnogo medicinara dijeli taj stav, da je vlada bila vrlo neučinkovita, slala zbunjujuće poruke, a sve je bilo vrlo frustrirajuće - rekla je.

McGee je svoje tvrdnje iznijela u dokumentarcu koji bi trebao biti emitiran 24. svibnja, 15 mjeseci od pojave koronavirusa u Velikoj Britaniji. Guardian podsjeća kako emitiranje dokumentarca koincidira s godišnjicom otkrića tog lista i Daily Mirrora o kršenju mjera od strane utjecajnog političara Dominica Cummingsa, za kojeg se doznalo da se tijekom općeg lockdowna udaljio iz mjesta svog prebivališta više od 400 kilometara. U dokumentarcu "Godina kada je Velika Britanija stala" to se otkriće navodi kao jedan od prijelomnih trenutaka kada je nacija shvatila ozbiljnost uvedenih mjera i potrebu da ih se svi pridržavaju.

McGee, koja je donedavno bila glavna medicinska sestra na odjelu intenzivne njege u londonskoj bolnici St. Thomas opisala je kako je izgledao njezin dan kada je shvatila da joj je na odjel stigao britanski premijer.

- Oko njega je bilo mnogo vrlo bolesnih ljudi, neki su bili na samrti. Sjećam se da sam ga ugledala i pomislila kako izgleda jako loše, boja lica mu je bila posve drugačija - rekla je. Johnson je kasnije javno pohvalio nju i Luisa Pitarma kako su oni razlog što je još uvijek na životu, jer su se brinuli da u njegov organizam ulazi dovoljno kisika.

Ogorčena sestra rekla je kako su je naknadno pokušali nagovoriti da sudjeluje u zajedničkom fotografiranju, no to je odbila.

- Trebala je to biti lijepa fotografija, znate, Boris Johnson i njegovi prijatelji iz zdravstva, ali ja u tome nisam htjela sudjelovati. Mnogo nas stavilo se na prvu liniju obrane od virusa i nevjerojatno mnogo radimo. Svi govore kako smo heroji, ali ja to više ne mogu i ne pod ovakvim uvjetima - rekla je. Opisala je kako je izgledao njen život do prošlogodišnjeg Božića, u periodu drugog vala kada se vlada suočavala s kritikama na račun nošenja s koronavirusom jer nisu uveli mjere kakve su bile na snazi tijekom prvog vala.

Odlazi na Karibe

- Drugi val bio je mnogo gori. Medicinske sestre su bile "razapete" na sve strane. Bila je to ludnica. Ne mogu vam opisati strahote kroz koje smo svakodnevno prolazile, bile smo očajne. Nakon najteže godine u mojoj karijeri povlačim se i odlazim raditi na Karibe, ali najprije na odmor u svojoj kući na Novom Zelandu, odakle sam - rekla je.

Guardian ističe kako istraživanja pokazuju da postoji sve više onih kolji žele napustiti svoja radna mjesta u bolnicama uslijed koronakrize. Oko tri četvrtine od 42 tisuće ispitanih u istraživanju Kraljevskog koledža za sestrinstvo (RCN) reklo je da bi se bolje osjećali kada vi im država odobrila stimulativnu povišicu. Naime, 61 posto onih koji žele dati otkaz ističe da je plaća glavni razlog takvom promišljanju, dok je na drugom mjestu odnos prema sestrinskom osoblju, nedostatak kadrova te nedostatak podrške od nadređenih. Glavna tajnica RCN-a Pat Cullen rekla je kako je medicinsko osoblje u UK iscrpljeno nakon duge borbe s pandemijom.

- Vladin prijedlog povišice od jedan posto uvreda je i pokazuje koliko malo slušaju naše vapaje i poštuju naše napore - kritizirala je.

Britanski mediji ističu kako istovremeno raste broj onih izvan Velike Britanije koji se prijavljuju za poslove u britanskom zdravstvenom sustavu. Uglavnom je riječ o zaposlenicima iz Indije te sa Filipina, dok su oni iz europskih zemalja odavno napustili "brod koji tone".

Iz premijerovog ureda oglasili su se priopćenjem u kojem kažu kako su svjesni težine situacije s kojom se medicinari svakodnevno suočavaju te da su im vrlo zahvalni na svim naporima koje ulažu. Ističu kako su sektor zdravstva baš zbog toga izdvojili i isključili iz "zamrzavanja" rasta plaća, a uložili su i trideset milijuna funti u očuvanje mentalnog zdravlja svojih zaposlenika te otvaranje novih obraziovnih mogućnosti kako bi se povećao raspoloživ broj obučenih sestara i tehničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:10