ZASAD NIŠTA OD EU

Mediji i političari u BiH uz burne reakcije primili novu briselsku ‘košaricu‘: ‘Sa Zapada ništa novo‘

Sarajevsko ‘Oslobođenje‘ citira Milorada Dodika, poznatog demokratu i europejca, koji je na Facebooku propisno izvrijeđao Uniju

Sarajevsko ”Oslobođenje” citira Milorada Dodika, poznatog demokratu i europejca, koji je na Facebooku propisno izvrijeđao Uniju

 Elvis Barukcic/AFP

Umjerena razočaranost, ali ništa neočekivano – tako se mogu opisati reakcije bosansko-hercegovačkih medija i politike, nakon što Europska unija opet nije dodijelila kandidatski status BiH. Ima tu i uvrijeđenosti, ali ništa što iskače od tamošnjih stalnih političkih podjela i prebacivanja krivnje na "one druge".

Tako portal Klix.ba u članku "Da li je EU ponovno razočarala građane BiH i ima li smisla briselska taktika", zaključuje kako je upitno koliko zaista EU pod svojim krovom želi zemlje tzv. Zapadnog Balkana. Dovoljno je podsjetiti na "ne" Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za otvaranje pregovora, "ne" Kosovu za liberalizaciju viznog režima i "ne" BiH za status kandidata. "Zbog svega navedenog sve je više građana BiH koji gube povjerenje u EU što samo daje dodatni motiv retrogradnim politikama u BiH da nastave svoje antievropsko i anticivilizacijsko djelovanje dok stanovnici trpe skoro istu vlast tri decenije", upozorava se u tekstu.

U sličnom tonu je naslovnica dnevnika Avaz, čiji je vlasnik utjecajni političar Fahrudin Radončić: "Nova rampa, nema statusa bez uvjeta", u kojem se ističe da nije prošla inicijativa koju su pokrenule Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Poljska, jer su Francuska, Nizozemska i Njemačka bile protiv.

Sarajevsko "Oslobođenje" citira Milorada Dodika, poznatog demokratu i europejca, koji je na Facebooku propisno izvrijeđao Uniju porukom "Sa Zapada ništa novo. Dio europskih lidera BiH vidi kao koloniju, a ne kao partnera i zbog toga nismo dobili kandidatski status. Srpska nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put", glasi Dodikova objava.

Dodik je dobio glavnu ulogu i na herceg-bosanskom portalu Poskok, i to zato što je branio Zorana Milanovića, za kojeg je ustvrdio kako je "apsolutno u pravu kada osporava legitimitet Christiana Schmidta, koji je nelegalno došao u BiH i predstavlja se kao visoki predstavnik".

"Kakva je to drskost da neimenovana osoba, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države jamca sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH. Zoran Milanović je legalno izabran predsjednik Hrvatske i nije valjda da Schmidt misli da će ga ušutkati pismima?!", poručio je Milanovićev neformalni odvjetnik iz Banja Luke.

Za kraj, najzabavnije objašnjenje ponudila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja godinama bez uspjeha obećava kandidatski status, ali čini se da je i njoj prekipjelo pa je u četvrtak u kratkoj rečenici slikovito opisala kakva je situacija. A rečenica glasi – "kasno je sada plakati".

Hrvatska, bošnjačka i srpska strana različito o zaključcima Europskog vijeća

Hrvatska, bošnjačka i srpska strana u BiH različito su ocijenili zaključke Europskog vijeća kojima zemlja nije dobila kandidacijski status. Bošnjaci smatraju da ga BiH nije ni zaslužila, Hrvati su ipak zadovoljni, a Srbi kažu da se zapad prema njima odnosi poput kolonijalnog gospodara.

Uz to što različito gledaju na zaključke, tri bosanskohercegovačke strane nastavljaju predbacivati jedna drugoj krivnju za to.

"Hrvatski narodni sabor (HNS) snažno podupire jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema EU", naveli su u priopćenju organizacije koja okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji.

Dodali su kako su takvi zaključci na tragu njihova insistiranja da u ovoj višenacionalnoj državi zajamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH.

Iz HNS-a BiH su zaključke Europskog vijeća protumačili tako da BiH ne može dobiti kandidacijski status bez usvajanja zakona koji onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika.

"Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Dejtonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH", stoji u priopćenju HNS-a BiH u očitoj aluziji na vodeću bošnjačku stranku.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović to je drugačije opisao. Odluka Europskog vijeća da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a isto ne učini BiH, bezobrazni je cinizam i hrvatska politička tragedija, kazao je

"Ono što je jučer usvojilo Europsko vijeće je bezobrazni cinizam kojim se Plenković još hvali. Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni sve ono što nikada neće ispuniti jer nekima u BiH to naprosto ne odgovara", smatra hrvatski predsjednik.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije i visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bisera Turković ocijenila je kako BiH nije zaslužila kandidacijski status jer nije ispunila očekivanja Europske unije.

"Bosna i Hercegovina nije dobila kandidacijski status, ali ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uvjeta za kandidacijski status", rekla je Turković, aludirajući na hrvatsku i srpsku stranu.

Po njoj poruka EU nije odbijanje Bosne i Hercegovine već signal da se treba bolje organizirati i više raditi. "Sve treba zaraditi", rekla je Turković.

Europsko vijeće jučer je uvjetovalo približavanje Bosne i Hercegovine ispunjavanjem političkog sporazuma, uz isticanje reforme izbornog zakona i ustava kojega su prihvatili čelnici iz te zemlje na nedavnom sastanku u Bruxellesu s predsjednikom Charlesom Michelom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 14:21