NJEMAČKA KANCELARKA

MEDIJI PUNI HVALE NAKON IZJAVA MERKEL O KORONAVIRUSU 'Nije rekla 'uspjet ćemo', ali je donijela jednu drugu poruku...'

 
Angela Merkel
 AFP

U najtiražnijim komentarima objavljenim nakon jučerašnjeg istupa Angele Merkel na konferenciji za novinare, autori su puni hvale za njemačku kancelarku. Jedan takav komentar su objavila čak dva javna servisa, piše Deutsche Welle.

Njemački javni servisi ARD i NDR objavili su (pod različitim naslovima) jedan te isti komentar novinarke Angele Ulrich koja piše da je nastup Angele Merkel na konferenciji za medije povodom koronavirusa bio odličan: „Ne, ona nije rekla: uspjet ćemo! Taj slogan opterećen izbjegličkom krizom je izbjegla. Ali, donijela je jednu drugu poruku, a ona je za pragmatičnu, inače sasvim neemocionalnu, kancelarku ne baš uobičajena: o solidarnosti, razumu i našem srcu jednih za druge je govorila – i kako vidi da je to stavljeno na kušnju. I želim da tu kušnju i izdržimo. To nije bio udar koji bi nas mogao osloboditi virusa. Kako je i mogao biti? To i ne ide kada se radi o pandemiji koja tek uzima maha u Njemačkoj. Merkel se javila za riječ jer se europski uskladila, jer želi širiti trezvenost, a pri tome ne uljepšavati situaciju.“

„Virus je tu, kaže kancelarka, i govori o izvanrednoj situaciji u Njemačkoj. Ponekad čak iz nje izbija i znanstvenica koja se zaista zanima za viruse, zaraze i tokove infekcije."

A što se tiče ministra zdravlja Jensa Spahna, koji je na konferenciji za novinare sjedio pored Angele Merkel, autorica komentara piše: „Mladi ministar, često jogunast prema kancelarki, sada je njena sreća. Netko tko je sačuvao prisebnost i koji jest za državne zabrane, ali nije samo za njih. Već bez straha apelira na građane da izbjegnu odlazak u kino, disko klub ili putovanje do bake“, piše Angela Ulrich.

„Bolje da se ona sada ne razboli"

Werner Kolhoff za Westdeutsche Zeitung piše: „Naravno da bi bilo lijepo kada bi Angela Merkel sada posjetila neku bolnicu. To bi stvorilo slike, a medij kojem su takve slike posebno potrebne, već je optužio kancelarku da je slaba predvodnica, jer se tako ne slika. Ali, proizvodnja slika nije njen posao, a i bolje je da se ona sada ne razboli“.

Informativni portal NTV donosi komentar iz pera Judith Gers: „U krizi s koronavirusom, kancelarka je još jednom učinila ono što se od nje očekuje: ona umiruje, ali ne bagatelizira. Vremena usamljene krizne menadžerke su prošla. Merkel se sada predstavlja kao timski igrač.“

„Šefica vlade radi ono što se od nje očekuje: gospodarstvu obećave financijsku pomoć, pokazuje solidarnost s Italijom, hvali rad vlasti i liječnika. Za neke ona to čini prekasno. Njen nastup je bio nužan nakon što su se pojačale kritike na račun njenog ophođenja s krizom. Dok se ministar zdravlja Jens Spahn proteklih tjedana istakao kao krizni menadžer, Angela Merkel je bila suzdržana s javnim izjavama o epidemiji“.

German Health Minister Jens Spahn (L) and German Chancellor Angela Merkel give a press conference on March 11, 2020 in Berlin to comment on the situation of the spread of the novel coronavirus in the country. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
AFP
Njemački ministar zdravstva Jens Spahn i Angela Merkel

Gers podsjeća da je više političara izjavilo kako od kancelarke očekuje da preuzme stvari u svoje ruke i citira visokog dužnosnika SPD-a Kevina Kühnerta koji je rekao da bi bilo sasvim u redu da se Angela Merkel „tu i tamo pojavi pred kamerama“.

Judith Gers poručuje: „Upravo to ona sada čini. Merkel je jasna. Kaže da je ovo izvanredna situacija i da to svi moramo razumjeti. Da su solidarnost, razbor i srce za druge stavljeni na kušnju (...) Zato ona ponavlja da svaki pojedinac ima odgovornost. I demonstrativno klima glavom kada Spahn pored nje govori o tome kako se građani mogu efikasno zaštite od zaraze - bez zaštitne maske i sprejeva za dezinfekciju. Njena poruka: ministar drži sve pod kontrolom.“

Oprobana strategija – držati se u pozadini

„Njen nastup je tableta za smirenje za sve one koji u nekotroliranoj situaciji žele da postoji kontrola. Jer, to je naravno iluzija. I Merkel je pojasnila da se aktualna kriza teško može usporediti s ranijim situacijama, primjerice s financijskom krizom iz 2008. Djelovanje virusa još nije sasvim poznato – za tako nešto još uvek ima previše nepoznanica. No, i pored toga, iskusna šefica vlade zna da nekoliko dobro tempiranih riječi može bar smanjiti difuzni osjećaj nesigurnosti među ljudima. Za razliku od kineskog predsednika Xija Jinpinga, kancelarka to može i bez podignutog kažiprsta. Ona ionako nikada nije naginjala autoritetu."

„U krizi s koronavirusom, kancelarka se drži svoje oprobane strategije: držati se u pozadini i umiješati se tek kada se više ne može drugačije. Njeno obećanje je stabilnost. Tako je bilo i ranije. I ljudi joj vjeruju. Kada su je pitali za odnose s ministrom (zdravlja – prim.prev.) kancelarka je naglasila odličnu razmjenu i izrekla pohvalu: Smatram da Jens Spahn radi odličan posao upravo u ovoj teškoj situaciji. Kancelarka kao timski igrač – i to je pozitivan signal u krizi.“

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:38