ODLAZAK

Medijski magnat Sumner Redstone, u čijem su carstvu bili CBS i Viacom, umro u 97. godini

Predsjednik upravnog odbora CBS-a i Viacoma bio je do 2016. kada je zbog narušenog zdravlja odstupio s dužnosti
Sumner Redstone
 Hector Mata/AFP

Američki medijski magnat Sumner Redstone u čijem su carstvu CBS i Viacom, umro je u utorak navečer u 97. godini, izvijestio je u srijedu obiteljski holding National Amusements

Predsjednik upravnog odbora CBS-a i Viacoma bio je do 2016. kada je zbog narušenog zdravlja odstupio s dužnosti dok se njegova obitelj, većinski vlasnik, borila za kontrolu s vodstvom tih kompanija.

Te su dvije kompanije krajem 2019. postale dio društva koje upravlja televizijskim mrežama CBS, MTV, Comedy Central, Nickelodeon i Showtime te filmskim studijima Paramount i Miramax te nakladničkom kućom Simon&Schuster.

Društvo se po prihodima može mjeriti s najvećim američkim televizijskim i filmskim kompanijama kao što su Disney, Time Warner i 21st Century Fox.

Medijski magnat je rođen kao Sumner Murray Rothstein u Bostonu 1923. a prezime, židovskog podrijetla, promijenio je 1940. u Redstone. Diplomirao je na Harvardu i u Drugom svjetskom ratu bio je pripadnik obavještajne službe američke vojske.

G. 1954. zaposlio se u tvrtki koju je osnovao njegov otac, kojoj je promijenio ime u National Amusements te ju pretvorio u jednog od najvećih operatera u Sjedinjenim Državama koji je napose pridonio popularizaciji multipleks kina.

Pošto je 1979. čudesno preživio požar, u 1980-im i 90-im vodio je nazaboravne bitke za preuzimanje kontrole nad filmskim studijima Paramount, a zatim i nad televizijskim mrežama Viacom (vlasnikom MTV-a) i CBS.

Viacom je 2000. preuzeo CBS, ali su se kompanije ponovo razdvojile 2006.

Sumner Redstone se dvaput ženio. Ima dvoje djece: sina Brenta s kojim je prekinuo veze 2007. i kćer Shari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:16