HARA TOPLINSKI VAL

Mediteran se prži na plus 40, Rim je ‘kao peć‘, ljudi umiru od vrućine, a pakao u Dolini smrti teško je i zamisliti

Talijanski meteorološki zavod strahuje od "najintenzivnijeg toplinskog vala ljeta, ali i jednog od najintenzivnijih svih vremena"
 Afp, Profimedia/

Rekordni toplinski val i dalje traje u nedjelju u svijetu, od Europe do Kine i Sjedinjenih Država, prisiljavajući vlasti na poduzimanje drastičnih mjera kako bi se nosile s toplinskim valovima i novim požarima, znakovima globalnog zatopljenja.

Italija, od sjevera do juga, prolazi toplinski val s povijesnim temperaturnim rekordima koji se očekuju sljedećih dana, piše francuska novinska agencija Afp.

U nedjelju je za 16 gradova oglašen crveni alarm diljem zemlje, a očekuje se da će temperature doseći 36/37°C od Rima do Bologne i prije vrhunca toplinskog vala početkom sljedećeg tjedna.

"To je peć. Ne možemo predugo ostati na istom mjestu", rekla je za AFP u subotu ujutro Veronika Niederlovi, 16, češka turistkinja koja je došla posjetiti Rim.

image

Središte Rima

Alberto Pizzoli/Afp/Profimedia/Alberto Pizzoli/Afp/Profimedia
image

Toplinski val u Rimu

Alberto Pizzoli/Afp
image

Turisti ispred Koloseuma u Rimu

Alberto Pizzoli/Afp
image

Turisti ispred Koloseuma u Rimu

Alberto Pizzoli/Afp
image

Fontana u Rimu

Alberto Pizzoli/Afp
image

Nilski konj jede smrznutu lubenicu u Bioparco zoološkom vrtu u Rimu

Tiziana Fabi/Afp

Talijanska vlada savjetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim crvenim alarmima da izbjegavaju izravni boravak na otvorenom sredinom dana, te da vode posebnu brigu o starijim i ranjivim osobama.

Prema dnevniku Il Messaggero, dvojica nogometaša amatera u dobi od 48 i 51 godine umrla su u petak navečer, nakon što im je pozlilo, vjerojatno zbog vrućine, tijekom utakmica na jugu zemlje.

Talijanski meteorološki zavod strahuje od "najintenzivnijeg toplinskog vala ljeta, ali i jednog od najintenzivnijih svih vremena".

Ni sjever poluotoka ne bi trebao biti pošteđen s 38°C koliko se očekuje u utorak u Milanu.

Massimo Borgia koji radi na novinskom kiosku u rimskoj četvrti Esquilino bio je prisiljen prodavati novine ispred kioska jer je unutra prevruće.

- Nikada nisam iskusio ovako jaku vrućinu, to nije normalno. Imali smo jake kiše u lipnju i onda je odjednom bilo 40 stupnjeva. Sada kažu da će sljedeći tjedan biti još gore.

Kevin Cosentino koji radi u obližnjem baru popularnom među stanovnicima i turistima kaže:

- Ovo je užasno. Osim što vrućina kupce čini nervoznima, teško je i raditi, rekao je Cosentino, prenosi The Guardian.

U Bavarskoj gotovo 39 stupnjeva

U Njemačkoj su najviše temperature u subotu izmjerene u bavarskom mjestu Möhrendorf-Kleinseebach (38,8 stupnjeva). Osim toga, u Berlinu je zabilježeno 35°C, a u Muenchenu 34°C., piše njemačka agencija dpa.

U Francuskoj je ministar poljoprivrede Marc Fesneau u subotu bio žestoko kritiziran, jer je uvjeravao da su temperature "prilično normalne za ljeto".

Reagirale su utjecajne ličnosti, poput stručnjaka za agroklimatologiju Sergea Zake.

"Kada će naši političari shvatiti i prihvatiti izazove klimatskih promjena?", požalio se na Twitteru.

Mjesec lipanj bio je drugi najtopliji od početke mjerenja u Francuskoj, gdje je nekoliko departmana od utorka stavljeno pod narančasti alarm zbog toplinskog vala.

image

Njemačka, Freiburg

Antonio Pisacreta/Zuma Press/Profimedia/Antonio Pisacreta/zuma Press/profimedia

Zatvorena atenska Akropola

Grčka također pati zbog toplinskog vala, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti atensku Akropolu tijekom najtoplijih sati u nedjelju treći dan zaredom, kada su temperature u zemlji dosezale preko 41°C.

Temperature su u subotu premašile 40C na 87 mjernih stanica, prenijela je grčka novinska agencija ANA.

Ekipe Crvenog križa, raspoređene u podnožju Akropole kako bi pomogle turistima, intervenirale su "desetke puta" kako bi spasile posjetitelje zadnjih dana.

image

Plaža Alimos u blizini Atene

Angelos Tzortzinis/Afp
image

Plaža Alimos u blizini Atene

Angelos Tzortzinis/Afp
image

Plaža Alimos u blizini Atene

Angelos Tzortzinis/Afp

U Španjolskoj novi val, temperature idu preko 42

U Španjolskoj se očekuje novi val vrućine između ponedjeljka i srijede nakon kratkog predaha ovog vikenda na kraju tjedna u kojemu su temperature premašile 40°C u Andaluziji na jugu zemlje, kao i na Kanarskim otocima.

"Novi val bit će kratak, ali intenzivan: trebali bismo prijeći 42 stupnja", napisala je Meteorološka agencija (Aemet) na Twitteru.

U Maroku i do 47°C

Sjeverna Afrika također je pogođena. U Maroku se novi toplinski val najavljuje do utorka, s temperaturama koje će varirati između 37 i 47°C u nekoliko pokrajina, prema Glavnoj upravi za meteorologiju (DGM).

I Azija se prži na 40°C

U Aziji, nekoliko pokrajina u južnoj i jugoistočnoj Kini doživjet će visoke temperature tijekom vikenda, dosezati 35 do 40 C, prema Središnjem meteorološkom opservatoriju. Ponegdje na sjeverozapadu u nekim bi gradovima temperatura mogla prijeći i 40°C.

U Japanu su vlasti pozvale stanovništvo na oprez jer se očekuje da će temperature u nedjelju i ponedjeljak na istoku zemlje doseći 39°C.

image

Turisti u Tokiju

Kazuhiro Nogi/Afp

Opasno visoke temperature u SAD-u

S druge strane svijeta jug Sjedinjenih Država prži se na vrućini: deseci milijuna Amerikanaca, od Kalifornije do Teksasa, trpjeli su opasno visoke temperature za koje se očekuje da će dosegnuti vrhunac tijekom vikenda.

U Phoenixu, metropoli Arizone na jugozapadu SAD-a, u subotu je zabilježeno gotovo 44°C, a meteorolozi očekuju da živa dosegne 46°C.

U Kaliforniji u Dolini smrti, jednom od najtoplijih mjesta na Zemlji, u nedjelju se očekuju novi temperaturni vrhunci, možda i do 54°C, nakon što je u subotu u podne zabilježeno 48°C.

Na jugu države američki se vatrogasci od petka bore s nekoliko vrlo žestokih požara koji su poharali više od 1214 hektara i doveli do evakuacije stanovništva.

image

Požar u Kaliforniji

David Swanson/Afp
image

Požar u Kaliforniji

David Swanson/Afp
image

Požar u Kaliforniji

David Swanson/Afp

U Jordanu, pogođenom valom koji je premašio 40°C u nekim regijama, hitne službe bore se sa šumskim požarima.

Najtopliji lipanj na globalnoj razini

Na globalnoj razini, mjesec lipanj bio je najtopliji izmjeren, pokazuju europski Copernicus te američke agencije NASA i NOAA.

Potom je prvi puni tjedan srpnja bio najtopliji ikada zabilježen, prema preliminarnim podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Emisije stakleničkih plinova povećavaju snagu, trajanje i brzinu ponavljanja toplinskih valova, kažu stručnjaci.

Vrućina je jedan od najsmrtonosnijih vremenskih događaja, rekao je WMO.

Prošlog su ljeta samo u Europi visoke temperature uzrokovale više od 60.000 smrtnih slučajeva, pokazalo je nedavno istraživanje.

Nema popuštanja u južnoj Europi

Južna Europa nastavit će znojiti sljedeći tjedan jer intenzivan toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja, piše u nedjelju BBC.

"Temperature će dosegnuti vrhunac između 19. i 23. srpnja - ne samo u Italiji nego i u Grčkoj, Turskoj i na Balkanu. Nekoliko lokalnih toplinskih rekorda unutar tih područja moglo bi biti oboreno tijekom tih dana", rekao je talijanski meteorolog i stručnjak za klimu Giulio Betti za BBC.

Europski toplinski val proširit će se na Balkan kasnije sljedećeg tjedna - iako nekoliko zemalja, poput Srbije i Mađarske, već ima dnevne temperature koje se kreću oko 35C.

Razdoblja intenzivnih vrućina zbog globalnog zatopljenja sve češća, intenzivnija i sve dulja.

"Toplinski valovi jačaju svake godine u broju i intenzitetu... i oni su među najopipljivijim, evidentnim, dokumentiranim i jasno vidljivim znakovima klimatskih promjena", rekao je Betti.

"Europska ljeta postala su puno, puno toplija posljednjih godina... Ono što bi nas trebalo brinuti jest da ljeta bez intenzivnih i dugotrajnih toplinskih valova jednostavno više ne postoje. ‘Normalna‘ ljeta postala su rijetkost."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:35