SVE GORA SITUACIJA

Mediteranske destinacije ponovno na udaru covida, evo gdje je najgore: ‘Treba uvesti maske‘

Posebno pogođene su Grčka, Španjolska, Francuska i Njemačka, ali i brojne druge destinacije poput Kariba, Maroka ili Tunisa

Turisti u Grčkoj

 Nicolas Economou/Nurphoto Via AFP

Zdravstveni stručnjaci diljem Europe upozoravaju kako se u brojnim turističkim destinacijama pogoršavaju korona brojke, zbog čega predlažu da se opet uvede obvezno nošenje maski te apeliraju na osobnu odgovornost turista, piše The Guardian.

Na ‘tapeti‘ su Grčka, Španjolska, Francuska i Njemačka, ali i brojne druge destinacije poput Kariba, Maroka ili Tunisa, koji svi redom bilježe pogoršanje situacije.

Sve one koji još nisu dovršili cijepljenje, a trebaju putovati, stručnjaci upozoravaju da se prije puta zaštite, posebno ukoliko idu u Grčku koja trenutačno, piše Guardian, bilježi najveći porast broja slučajeva u posljednjih nekoliko tjedana.

Tamo su trenutačno najugroženije osobe u dobi između 18 i 24 godine, a najviše slučajeva ima u turističkim regijama, kazao je grčki ministar zdravstva. Samo prošli tjedan u Grčkoj je prijavljeno 11.700 novih slučajeva u 24 sata, a brojke rastu i na otocima Krfu, Cefaloniji i Zakynthosu.

Glavni krivac ‘partyji‘

Grčka je većinu mjera ukinula u svibnju, iako su maske i dalje obvezne na nekim javnim mjestima kao što su zdravstvene ustanove ili javni prijevoz.

Stručnjaci također upozoravaju kako službene brojke vrlo vjerojatno nisu točne te kako se velik dio slučajeva uopće ne prijavljuje, što znači da je situacija u stvarnosti i znatno lošija.

Broj slučajeva u Španjolskoj u porastu je za 60 posto, posebno na Mallorci, Ibizi i Menorci, a glavnim krivcem se smatraju mnogobrojni ‘partyji‘ s masovnim okupljanjima turista.

Trenutačno oko 80 posto slučajeva otpada na varijantu virusa BA.5, kazao je šef virologije u bolnici Son Espases, Antonio Oliver, no dodao je i kako su slučajevi manje vidljivi, poglavito jer je velik dio ljudi cijepljen.

Slučajevi rastu i u Francuskoj i to za 80 posto u zadnja dva tjedna, no uvođenje mjera nema baš veliku popularnost, posebno nakon što je nošenje maski tek nedavno ukinuto.

U Njemačkoj velik broj preminulih

Situacija se pogoršava i u Portugalu, destinaciji koja od turista i dalje traži potvrdu cijepljenja, negativni test ili preboljenje, a maske su i dalje obvezne.

Njemačka, pak, bilježi jako velik broj smrtnih ishoda, oko 500 tjedno, a broj slučajeva na odjelima za intenzivnu njegu u porastu je za 12 posto.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach upozorio je da se zemlja treba pripremiti za mogućnost povratka nekih težih varijanti na jesen i zimu, a osobe koje putuju upozorava se da obavezno uzmu neko putno osiguranje koje pokriva i zarazu koronavirusom, što uglavnom i čine oni Nijemci koji putuju na Mediteran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 15:52