DOBILI POMILOVANJE

Među onima koji su odslužili 6 mjeseci u Ukrajini je i ‘ruski Walter White‘: ‘Prikupljao sam novac za mačke i pse‘

Grupa Wagner je regrutirala veliki broj zatvorenika za Putinov rat u Ukrajini nudeći im u zamjenu blaže kazne i novac

Wagner grupa u Ukrajini

 /Profimedia/ Afp

Čovjek kojega se naziva ‘ruskim Walterom Whiteom‘ navodno je među skupinom bivših osuđenika koji su pušteni na slobodu nakon što su, u sklopu Wagner grupe, odslužili šest mjeseci na ratištu u Ukrajini, piše NewsWeek.

Jevgenij Prigožin, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i osnivač plaćeničke Wagner grupe, objavio je u četvrtak da je prva grupa zatvorenika koji je sudjelovali u ratu u Ukrajini završila svoje šestomjesečne ugovore i dobila pomilovanje.

Prema neovisnoj ruskoj novinskoj kući Agentstvo, jedan od oslobođenih osuđenika je veterinar iz Sankt Peterburga po imenu Dmitri Karavaičik, koji je 2019. godine osuđen na 17 godina zatvora zbog proizvodnje i distribucije amfetamina.

Lokalni su ga mediji u to vrijeme nazvali ‘ruskim Walterom Whiteom‘, prema glavnom protagonistu iz popularne američke serije Breaking Bad.

Kako bi se obranio, Karavaičik je tvrdio da je prevario dilere droge prodajući im mješavinu zdrobljenih tableta koje izgledaju kao amfetamini kako bi prikupio novac za proizvodnju protetičkih udova za mačke i pse.

U pretresu njegovog doma pronađeno je više od kilogram amfetamina, a Karavaičik je kazao da mu je droga podmetnuta.

‘Ja sam prevario dilere‘

‘Nikad se nisam bavio proizvodnjom amfetamina za prodaju, već sam želio prevariti one koji su uključeni u trgovinu drogom‘, kazao je tada, a prenijela MediaZona.

Karavaičik je rekao da je otkrio način kako da imitira izgled i miris amfetamina te kako da replicira osjećaj koji ta droga daje korisnicima.

‘Te tablete u potpunosti zamjenjuju osjećaj euforije i brzine koji daje amfetamin‘, rekao je Karavaičik. ‘Novac sam trošio ne samo na sebe i svoj razvoj, nego i na sve ostalo.‘

image

Ilustracija

Oliver Bunic/Afp

Agentstvo je priopćilo da je identificiralo Karavaičika s fotografije koju je objavila ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Odradili ugovor

Grupa Wagner u velikoj je mjeri uključena u borbe u Ukrajini i pomogla je ruskoj vojsci u aneksiji Krima 2014. Regrutirala je veliki broj zatvorenika za Putinov rat u Ukrajini nudeći im u zamjenu ublažene kazne i novac za šest mjeseci vojnog roka.

Prigožin je novinarima u četvrtak rekao da je dvadesetak zatvorenika bilo među prvom skupinom koja je pomilovana.

‘Oni su odradili svoj ugovor. Radili su časno i dostojanstveno‘, rekao je Prigožin.

Prema Agentstvu, među skupinom bivših zatvorenika nalazi se i muškarac po imenu Stanislav Usačev, koji je najkasnije 2016. osuđen na 13 mjeseci zatvora zbog krađe automobila; zatim čovjek po imenu Aleksander Suetov, koji je 2020. osuđen na deset godina zatvora zbog svoje umiješanosti u pljačku draguljarnice u Sankt Peterburgu; te muškarac po imenu Denis Kinev, koji je 2011. osuđen na pet godina zatvora zbog pljačke.

Pušten ubojica bake

Novinska kuća Moscow Telegraph objavila je da je grupa Wagner pomilovala i pustila na slobodu i čovjeka po imenu Dmitri Karjagin koji je 2016. osuđen na 14,5 godina zatvora zbog ubojstva svoje bake.

U četvrtak su ruski čitatelji u komentarima ispod članka kazali da su ljuti zbog svega što se događa.

‘Zar bismo trebali biti sretni? Baš suprotno, ja sam zbog ovoga nezadovoljna. Zbog kojih su kaznenih djela bili zatvoreni? Nadam se da među njima nema pljačkaša, silovatelja i ubojica‘, kazala je komentatorica pod imenom Almira N.

Drugi komentator, Ivan Ivanov, zapitao se koliko će se pomilovanih ‘vratiti prijašnjem načinu života i nastaviti s krađom i pljačkom‘.

‘Kriminalci s borbenim iskustvom vratit će se u društvo. Baš ohrabrujuće‘, komentirala je osoba po imenu Sainex.

Newsweek je zatražio komentar od ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:20