OBJAVA MINISTARSTVA

Među stradalima u potresu koji je pogodio Grčku i Tursku za sada nema hrvatskih državljana

Potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru pogodio je u 11 sati i 50 minuta po lokalnom vremenu morsko područje južno od grada Izmira
Rescuers search for survivors at a collapsed building after a powerful earthquake struck Turkey's western coast and parts of Greece, in Izmir, on October 30, 2020. - A powerful earthquake hit Turkey and Greece on October 30, killing at least six people, levelling buildings and creating a sea surge that flooded streets near the Turkish resort city of Izmir. (Photo by -/IHLAS NEWS AGENCY/AFP)/Turkey OUT
 -

Među stradalima u snažnom potresu koji je u petak pogodio Grčku i Tursku prema dosadašnjim informacijama nema hrvatskih državljana, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru pogodio je u 11 sati i 50 minuta po lokalnom vremenu morsko područje južno od grada Izmira na zapadnoj obali Turske.

Turska agencija za hitne situacije objavila je da je poginulo najmanje šestero ljudi, a 202 ih je ozlijeđeno.

"Prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana smrtno stradao u potresu koji je pogodio Grčku i Tursku“, stoji u priopćenju ministarstva.

Veleposlanstva u Ateni i Ankari te konzulat u Istanbulu prate situaciju i stoje na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, dodaje se.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je sućut grčkom i turskom kolegi Nikosu Dendiasu i Mevlütu Çavuşoglu.

Solidarnost Turskoj i Grčkoj na Twitteru je izrazio i premijer Andrej Plenković.

"Duboko žalimo za tragičnim gubitcima života i nastaloj šteti te želimo brzi oporavak ozlijeđenima. Hrvatska je dostupna pružiti pomoć“, napisao je premijer.

Prema turskim izvorima, magnutuda potresa je bila 6.6, a prema američkim 7 stupnjeva.

Epicentar je bio u Egejskom moru, a osjetio se u Grčkoj i Turskoj gdje se urušilo nekoliko zgrada.

Ljudi su izjurili na ulice turističkog grada Izmira, prenose očevici. Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu napisao je na Twitteru da je urušeno šest zgrada u dva okruga u istoimenoj pokrajini.

Dodao je da nema informacija o žrtvama iz drugih šest pokrajina u kojima se osjetio potres.

Epicentar potresa bio je oko 17 kilometara od obale Izmira i na dubini od 16 kilometar. Američka služba navodi da je epicentar bio 33.5 kilometara od turske obale i na dubini od 10 kilometara.

Oko 45.000 stanovnika grčkog otoka Sama pozvano je da se klone obalnih područja, rekao je čelnik grčke organizacije za protuseizmičko planiranje Eftyhmios Lekkas za grčki Skai TV.

"To je bio jako snažan potres, teško je mogao biti jači", rekao je Lekkas.

Na otoku Samu izdano je upozorenje na cunami.

Ali Jerlikaja, guverner Istanbula gdje se potres također osjetio, rekao je da zasad nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:43