OGRANIČENE INSPEKCIJE

Međunarodna agencija za atomsku energiju ‘duboko zabrinuta‘ zbog neprijavljenog skladišta u Iranu

‘Antropogene čestice uranija, koje su rezultat ljudskog djelovanja, Iran nije prijavio što ukazuje na nazočnost nuklearnog materijala‘
Iranska nuklearna agencija
 AFP

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je "duboku zabrinutost" zbog moguće prisutnosti nuklearnog materijala u jednom iranskom neprijavljenom objektu, stoji u izvješću agencije objavljenom u utorak.

Taj komentar stiže u napetom ozračju pošto je Iran počeo ograničavati inspekcije UN-ove agencije, nakon što mu SAD u zadanom roku nije ukinuo sankcije.

IAEA je već spomenula to mjesto u svom izvješću u studenom, a objašnjenja Irana ocijenila "nevjerodostojnima". Radi se o skladištu u okrugu Truquzabad u Teheranu.

"Nazočnost antropogenih čestica uranija, koje su rezultat ljudskog djelovanja, Iran nije prijavio što ukazuje na nazočnost nuklearnog materijala i/ili opreme zagađene nuklearnim materijalom na tom mjestu", navodi agencija.

"Nakon 18 mjeseci, Iran još uvijek nije pružio potrebna objašnjenja, potpuna i tehnički vjerodostojna", nastavlja se u izvješću i precizira da je IAEA-im generalni direktor Rafael Grosii nakon vikenda u Teheranu izrazio zabrinutost zbog nedostatnog napretka po tom pitanju.

Teheran i dalje nastavlja gomilati slabo obogaćeni uranij, čija količina 14 puta prelazi ograničenje iz nuklearnog sporazum iz 2015., piše IAEA u dokumentu koji će idući tjedan razmotriti Vijeće guvernera.

Šesnaestog veljače je bilo 2967,8 kg, a gornja granica je 202,8 kg. Prema prethodnom izvješću Iran je imao 2442,9 kg uranija.

Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransko gospodarstvo, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. sa skupinom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

Iran je najavio početkom siječnja da je nastavio obogaćivanje uranija na 20 posto. Mjesec dana kasnije je objavio da počinje proizvodnju uranija za istraživački reaktor u Teheranu, koji se može koristiti za proizvodnju nukleranog oružja.

Iako to opovrgava, Tehran je stalno suočen s optužbama da pokušava proizvesti nuklearno oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:20