OKUPILI SE U PARIZU

Međunarodna zajednica Africi obećala zdravstvenu pomoć, ali bez čvrste financijske obaveze

Na konferenciji se okupilo tridesetak afričkih i europskih čelnika kao i velike međunarodne gospodarske organizacije
Summit međunarodne zajednice s afričkim liderima u Parizu
 Ludovic Marin/AFP

Ukidanjem patenata kako bi se Africi omogućila proizvodnja cjepiva, međunarodna zajednica okupljena u Parizu obećala je pomoći zdravstvu tog kontinenta, ali bez čvrstog financijskog obećanja osiromašenim gospodarstvima.

"Podržavamo transfere tehnologija i radove koji su zatraženi od Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske trgovinske organizacije i Patenta za lijekove (koji podržava UN) da ukinu sva ograničenja u pogledu intelektualnog vlasništva koji blokiraju proizvodnju bilo koje vrste cjepiva", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima nakon konferencije.

Na konferenciji se okupilo tridesetak afričkih i europskih čelnika kao i velike međunarodne gospodarske organizacije.

Macron je naglasio da su sudionici donijeli odluku o jakoj inicijativi za masovnu proizvodnju cjepiva u Africi, posebice uz "financiranje Svjetske banke".

Zbog vremena potrebnog za pokretanje te proizvodnje, Macron je objasnio da su kratkoročno sudionici samita dogovorili da potaknu Covax (organizaciju za raspodjelu cjepiva siromašnim zemljama) kako bi cijepilo od 20 do 40 posto ljudi u Africi.

Predsjednik Senegala Macky Sall je rekao da "kampanje cijepljenja koje se vode u razvijenim zemljama na jamče zdravstvenu sigurnost".

On je upozorio na opasnost da se u Africi razviju "izuzetno otporne varijante koronavirusa". Predsjednik Demokratske Republike Kongo, Félix Tshisekedi, naglasio je da je će biti izazovno uvjeriti stanovništvo u potrebu cijepljenja nakon što su ga demonizirale društvene mreže.

Afrika je relativno pošteđeni kontinent s 130.000 umrlih od covida-19, prema službenim podacima, od ukupno 3,4 milijuna umrlih u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2022 04:51