PROZVAN AMERIČKI VELEPOSLANIK

MEĐUNARODNI INCIDENT Poljska zbog primjedbi o holokaustu prosvjeduje kod SAD!

37723407: FILE PHOTO: An inmate breaks out in tears as he finds out he is not leaving with the first group to the hospital May 4, 1945 after the U.S. liberation troops entered the concentration camp at Wobbelin in Germany. Many inmates were found in pitiful condition. (Courtesy of the National Archives/Newsmakers)
 National Archives

Poljska će pozvati američkog veleposlanika u Varšavi zbog članka koji je napisao direktor FBI-a James Corney o navodnoj odgovornosti Poljske za holokaust tijekom Drugog svjetskog rata, objavio je u nedjelju na Twitteru glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova, najavivši da će Poljska tražiti ispriku.

"Ubojice i njihovi pomagači u Njemačkoj, Poljskoj i Mađarskoj, i na još toliko mnogo drugih mjesta, smatrali su da nisu učinili ništa loše. Uvjerili su se da postupaju pravilno, da moraju to učiniti", napisao je Corney u članak objavljenom prošlog tjedna u Washington Postu, koji je u Poljskoj izazvao gnjev i osudu u medijima i kod političara, tim više što su odnosi između Poljske i SAD-a inače izvrsni.

Poljska smatra da se u tom odlomku insinuira da je bila suučesnica u nacističkom genocidu nad židovima.

Poljski veleposlanik u SAD-u u pisanoj je izjavi ustvrdio da su Corneyeve ocjene "neprihvatljive", dodajući da je direktoru FBI-a poslao pismo u kojem "prosvjeduje protiv falsificiranja povijesti, osobito zbog... optuživanja Poljaka za činjenje zločina koje ne samo da nisu činili, već su bili žrtve istih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:59