LIBIJSKI DIKTATOR

Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao nalog za uhićenje Moamera Gadafija

'Zločini nad civilnim stanovništvo traju i danas u Libiji. Kako bi ih zaustavili i zaštitili libijske građane, Gadafi mora biti uhićen'
 AFP

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu danas je izdao nalog za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, njegova sina Saif al-Islama i suradnika Abdulaha al-Sanusija zbog zločina protiv čovječnosti koje su počinjeni nad protivnicima njihova režima.

Nalog, koji je izdan točno na 100. dan NATO-vih operacija u Libiji, tereti Gadafija i njegove zbog ubojstava i progona libijskih građana koji su započeli sredinom veljače kao reakcija na prosvjede protiv režima.

Otac i sin Gadafi, te Sanusi koji je šefom libijske obavještajne službe optuženi su za ubojstva i progon civila koje su počinile snage pod njihovim zapovjedništvom, posebice u gradovima Tripoliju, Bengaziju i Misrati. Prema statistikama UN-a, u dosadašnjim sukobima u Libiji ubijeno je nekoliko tisuća ljudi, oko 650.000 njih je napstilo zemlju, a još 243.000 su izbjegli.

"Zločini nad civilnim stanovništvo traju i danas u Libiji. Kako bi ih zaustavili i zaštitili libijske građane, Gadafi mora biti uhićen", rekao je u priopćenju glavni tužitej ICC-a Luis Moreno-Ocampo, čiji je ured započeo istragu o zločinima u Libiji u veljači nakon izvješća Vijeća sigurnosti UN-a.

William Hague, ministar vansjkih poslova Britanije čije postrojbe sudjeluju u vojnim operacijama protiv Gadafijevih snaga u Libiji, pozdravio je danas nalog za uhićenje libijskog čelnika i dodao kako ga njegovi suradnici sada trebaju napustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 15:41