‘NA POPISU NEPRIJATELJA‘

Medvedev kaže da Milanoviću prijeti odmazda: ‘Ukrajinski nacisti će se obračunati s nepoželjnim liderima‘

Bivši ruski premijer i predsjednik na Telegramu je objavio tekst koji je naslovio ‘O neprijateljima Ukrajine‘

Zoran Milanović i Dmitrij Medvedev

 Cropix/afp

Bivši ruski premijer i predsjednik Dmitrij Medvedev na svom je Telegram kanalu objavio tekst koji je posvetio zapadnim čelnicima koji su "neprijatelji Ukrajine", a među njima je spomenuo i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Medvedev piše da Ukrajina "sve više sjeda za vrat svojim europskim sponzorima, a da se Amerikanci i dalje boje".

- Jasno je da uvijek ima premalo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni europski čelnici ne žele izdvojiti pravu količinu. Europske lidere sada se dodaje na popise na stranici Peacemaker (Mirotvorac). Tamo su dospjeli šefovi poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Oni ne vole Ukrajinu punom snagom. Sada ste naši neprijatelji! Patite!, piše Medvedev u svojoj objavi koju je naslovio "O novim neprijateljima Ukrajine".

Medvedev piše da će se "ukrajinski nacisti osobno obračunati s nepoželjnim liderima i razdvojiti 'janjad od jaraca'".

- Odlučit će tko se neće naći na popis "ukrajinofila". Stoga, predsjednici i premijeri Francuske, Njemačke, Italije i drugih država - budite oprezni! I vi ste sumnjivi!, piše čovjek kojeg zovu "Putinovim jastrebom".

Milanovićevo ime ranije se našlo u internetskoj bazi podataka "Mirotvorac", na kojoj se nalaze špijuni, svećenici, tužitelji, novinari, krivi i nedužni jednako, prokazani su kao proruski kolaboracionisti.

Hrvatskog predsjednika su optužili za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Povod su bile Milanovićeve riječi da se Hrvatska ni na koji način neće uplitati u krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. Istaknuo je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potaknula "državni udar" u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Na listi Mirotvorca nalazi se čak 187.000 imena. Među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obavještajne službe FSB, nego i osnivač Pink Floyda Roger Waters koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Bjeloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobela i kritičarka Kremlja, na popisu je završila samo zato što je spomenula da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Židova.

Na listi je i petsto ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara koji su dobili mađarske putovnice. Razlog - Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a Mirotvorac takav čin smatra izdajničkim.

Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georgea Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obavještajne službe SBU kojem je poznat samo pseudonim "Roman Zajcev", objašnjava Times.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanule u bazi podataka Mirotvorca, uključujući i osobne adrese. Tuka tvrdi da između toga nema poveznice, ali dodaje da se radilo u "neprijateljima Ukrajine" i da mu ne nedostaju.

Na crnoj listi su i podaci oko 4500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije separatističkih vlasti Donbasa, što je bio uvjet da mogu raditi na području koje su kontrolirale proruske snage. Mnogi od njih kasnije su dobivali prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:06