SPORNO OTOČJE

MEDVEDEV NA KURILIMA PROVOCIRAO JAPANCE 'Bilo bi sjajno kada bi naši susjedi došli ovdje ulagati'

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev takes pictures at a port station in the Kitovyi village as he visits Iturup island, one of four islands in the chain that lies off Russia's far eastern coast and just north of Japan, on August 22, 2015. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev landed Saturday in the Kuril islands, prompting a swift rebuke from Tokyo, which claims sovereignty over the northwest Pacific archipelago in a long-running dispute. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / DMITRY ASTAKHOV
 DMITRY ASTAKHOV

Ruski premijer Dmitrij Medvedev doputovao je u subotu na jedan od ruskih otoka Južnih Kurila, objavila je novinska služba ruske vlade, ali je posjet smjesta osudio Japan koji polaže pravo na te otoke nakon njihova pripojenja Rusiji krajem Drugog svjetskog rata.

Zrakoplov Medvedeva sletio je na Iturup, jedan od četiri otoka arhipelaga koji se u Rusiji nazivaju Južni Kurili, a u Japanu Sjeverni teritoriji.

Premijerov posjet počeo je inspekcijom zračne luke Iturup, otvorene u rujnu prošle godine, ističe se u priopćenju objavljenom na stranici ruske vlade.

Potom je posjetio forum posvećen obrazovanju ruske mladeži kao i nekoliko gospodarskih projekata vođenih na arhipelagu, po istom izvoru.

"Ovdje je sve apsolutno moderno. To je rezultat našeg programa razvoja Kurilskih otoka", rekao je Medvedev po dolasku.

Za kasniji razvoj Kurila, "prioritet će se dati stranim ulagačima koji će pokazati zanimanje. Ako to budu naši japanski susjedi, tim bolje", dodao je on.

Japan je osudio dolazak ruskog premijera, ocijenivši da je posjet "u suprotnosti sa stajalištima Japana prema Sjevernim teritorijima", te da je riječ o "događaju koji vrijeđa osjećaja Japanaca" i koji je "vrijedan žaljenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:31