NOVE PRIJETNJE

Medvedev opet zvecka nuklearnim oružjem: ‘Znate li što bi se dogodilo u slučaju poraza Rusije u Ukrajini?!‘

Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu mogao bi izazvati nuklearni rat, poručio je na Telegramu Medvedev

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

 Yuri Kadobnov/Afp

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, danas bliski saveznik Vladimira Putina, upozorio je u četvrtak NATO da bi poraz Rusije u ratu u Ukrajini mogao isprovocirati nuklearni rat, prenosi Reuters.

- Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu mogao bi izazvati nuklearni rat, poručio je na Telegramu Medvedev, inače zamjenik predsjedavajućeg u ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost..

- Nuklearne sile nikada nisu gubile velike ratne sukobe o kojima ovisi njihova sudbina, rekao je Medvedev.

Medvedev je istaknuo da bi čelnici NATO-a i ostali obrambeni čelnici, koji bi se trebali sastati u petak u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, kako bi razgovarali o strategiji i podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije, trebali razmisliti o rizicima takve politike.

Rusija i SAD, vodeće nuklearne sile u svijetu, drže oko 90% svih nuklearnih bojevih glava. O upotrebi nuklearnog oružja ultimativnu odluku donosi Vladimir Putin.

Ruski dužnosnici u nekoliko su navrata upozoravali da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitila svoj narod u borbi protiv agresivnog i arogantnog Zapada.

Ruska nuklearna doktrina dopušta nuklearni udar nakon "agresije na Rusku Federaciju konvencionalnim oružjem kada je ugrožena opstojnost države".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Medvedev je više puta govorio o prijetnji nuklearnim arsenalom.

Podsjetimo, Rusija ima 5977 nuklearnih bojevih glava, dok ih SD ima 5428. Kina ih ima 350, Francuska 290, Velika Britanija 225, prema podacima Udruženja američkih znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:05