SPORNI PRIJEDLOG

Medvedev: Ovo je rješenje koje je Zapad predložio Ukrajini za kraj rata; Ukrajinci: Nismo mi Koreja!

Zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti tvrdi da se iskristalizirao plan o završetku sukoba

Dmitri Medvedev (drugi slijeva)

 Yekaterina Shtukina/Afp

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, odbacio je tvrdnje zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva da Ukrajina rat na svom teritoriju želi okončati tako da zemlju podijeli u dva dijela kao što je to svojevremeno učinila Koreja, piše Newsweek.

Medvedev je na komunikacijskoj platformi Telegram ustvrdio da je Zapad Ukrajini predložio to rješenje. Prema tom navodnom planu, Ukrajina bi funkcionirala po uzoru na Južnu Koreju, a Donbas i drugi okupirani teritoriji bi se pripojili Rusiji. Medvedev je, međutim, rekao da Ukrajina o takvom rješenju može "samo sanjati" te da ono nije moguće jer je Rusija "suverena zemlja s impozantnim oružjem".

"Ukrajina nije Koreja. Neće biti 38. paralele, a ni drugih paralela. Neće biti tuđih priča i scenarija nametnutih izvana", rekao je Danilov. "‘Ruski bojni brod‘ odredio je kojim će se smjerom kretati. Promjena nema na horizontu. Ukrajinske obrambene snage funkcioniraju", dodao je.

Ukrajinski su se dužnosnici već referirali na podjelu Koreje kada su raspravljali o okončavanju rata. Kirilo Budanov, odnedavno ministar obrane Ukrajine, rekao je u ožujku prošle godine da će Rusija Ukrajini pokušati nametnuti "korejski scenarij".

"Putin će pokušati povući liniju između okupiranih i neokupiranih regija. To je pokušaj da se u Ukrajini stvore Sjeverna i Južna Koreja. Neće moći ‘progutati‘ cijelu zemlju. Okupator će probati okupirane teritorije ujediniti u jednu kvazidržavu koja će biti protiv nezavisne Ukrajine", rekao je Budanov.

Bivši ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov govorio je u kolovozu prošle godine u dijeljenju Ukrajinu. Reznikov je rekao da Ukrajina ne može ići korejskom rutom. "Ona bi bila moguća da su Rusi 2014. godine zamrznuli konflikt", rekao je Reznikov. "Međutim, Kremlj s tim nije bio zadovoljan pa je krenuo u ofenzivu", dodao je bivši ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:08