UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Medvedev: ‘Pitam se što će reći stanovnici ove zemlje kada vide najnovije rusko oružje kod svojih najbližih susjeda‘

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Dmitrij Medvedev, testno lansiranje projektila Cirkon

 /Afp/profimedia

Ključni događaji:

- Rusi: Dron je pogodio centar za regrutaciju u Brjansku

- Njemačka isporučila Ukrajini Patriot

- Brazilski predsjednik osudio invaziju na Ukrajinu


Ruski hakeri opet prijete

Britanska vlada je priopćila kako ruski hakeri nastoje "ometati ili uništiti" britansku kritičnu infrastrukturu. Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost izdao je službenu obavijest o prijetnji operaterima električne energije, vode i drugih kritičnih sustava u zemlji, govoreći im da pojačaju svoju obranu.

"Mislim da još ne činimo dovoljno da zaštitimo našu infrastrukturu od kibernetičkih prijetnji koje proizlaze iz ruskih grupa", rekla je šefica centra Linda Cameron. Ministar Oliver Dowden rekao je da prijetnja dolazi od hakera koji simpatiziraju Rusiju, iako nije nužno u režiji ruske države. Iako navodni hakeri trenutno nemaju kapacitet da nanesu veliku štetu britanskim sustavima, naglasio je da prijetnja raste.


Medvedev prijeti da će poslati oružje Pjongjangu ako Južna Koreja naoruža Kijev

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, zaprijetio je Južnoj Koreji nakon vijesti da bi Seul mogao promijeniti stav o slanju oružja Ukrajini.

Bivši predsjednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram: "Postoje nove države voljne pomoći našim neprijateljima. Južnokorejski predsjednik Yun Sok-yeol rekao je da je država u načelu spremna isporučiti oružje kijevskom režimu. Sve do nedavno, Južnokorejci su gorljivo uvjeravali da je mogućnost isporuke smrtonosnog oružja Kijevu potpuno isključena‘‘, napisao je Medvedev na Telegramu.

Očito nagovještavajući da bi Moskva mogla poslati oružje Sjevernoj Koreji kao odmazdu, dodao je: "Pitam se što će reći stanovnici ove zemlje kada vide najnovije dizajne ruskog oružja od svojih najbližih susjeda - naših partnera iz DNRK? Što se zove ‘ Quid pro quo...‘"


EU ima moralnu obvezu vratiti odvedenu djecu u Ukrajinu

Europska unija mora osigurati da prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju ne prođe nekažnjeno i učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima, istaknuto je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu ujutro su raspravljali o prisilnom odvođenju ukrajinske djece u Rusiju s ukrajinskih okupiranih teritorija, zbog čega je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu ruske vlade Marije Ljovove-Bjelove.

“Naša je moralna obveza učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima. Nalozi za uhićenje koje je izdao Međunarodni kazneni sud važan su korak naprijed prema nekažnjivosti tih zločina”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Švedska ministrica za europske poslove Jessika Roswall, koja je govorila u ime rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU-u, istaknula je da sve države članice imaju obvezu izvršiti izdane naloge za uhićenje.

Jedinstvena poruka iz rasprave je da međunarodna zajednica mora iskoristiti sva moguća sredstva da locira, identificira i vrati tu djecu njihovim roditeljima te osigura da ratni zločni ne prođu nekažnjeno.

Ukrajinske vlasti navode da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., a mnoga su smještena u dječje domove. Ovisno o izvorima, te brojke variraju i ponegdje se govori o preko 20.000 djece.

Moskva niječe te tvrdnje i kaže da je "spašavala" ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u obitelji.


Crnomorski žitni koridor: Ukrajina kaže da se nastavljaju inspekcije brodova

Nastavljaju se inspekcije brodova prema sporazumu o sigurnom izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredništvo UN-a, rekao je u srijedu potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov.

Napisao je na Facebooku da se "nastavljaju inspekcije brodova, unatoč pokušajima RF (Ruske Federacije) da ugrozi sporazum".

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da su inspekcije već obnovljene nakon dva dana razgovora, pozivajući se na ured za medije koordinatora UN-a.

Kubrakov je u Turskoj kako bi razgovarao o statusu crnomorskog žitnog koridora koji su Rusija i Ukrajina dogovorile prošlog srpnja kako bi pomogle u ublažavanju globalne prehrambene krize.

Moskva je rekla da je pristala na produljenje sporazuma samo do 18. svibnja. Kijev i UN traže sporazum kojim će se osigurati nastavak te žitne inicijative.

Kijev je naveo da su ruski inspektori prestali propuštati brodove koji su trebali prevoziti žito iz Ukrajine.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski rekao je u srijedu da Moskva dodatno otežava Ukrajini sada kada su tri istočnoeuropske zemlje zabranile uvoz ukrajinskih žitarica i prehrambenih proizvoda.

"Rusi očito nisu mogli ne iskoristiti ove nijanse na zapadnoj (ukrajinskoj) granici", rekao je Solski novinarima.

Agencija RIA je u srijedu prenijela priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova da Ukrajina i Ujedinjeni narodi uzrokuju poteškoće s inspekcijama brodova.

Ukrajina i Poljska postigle su u utorak dogovor o deblokadi tranzita ukrajinskog žita od petka, ali zabrane uvoza ostaju na snazi u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.


Procurjeli dokumenti otkrivaju: Rusija pokušava napasti Starlink u Ukrajini

Rusija pokušava tajnim oružjem blokirati pristup ukrajinske vojske internetu putem Starlinka, piše Washington Post pozivajući se na nedavno procurjelo tajno izvješće američkih obavještajnih službi.

Moskva je navodno mjesecima eksperimentirala sa svojim sustavom za elektroničko ratovanje Tobol u pokušaju da u Ukrajini blokira funkcioniranje pružatelja usluga satelitskog interneta Starlink.

Sustav koji je dizajniran za zaštitu ruskih satelita navodno se može upotrijebiti za napad na neprijateljske sustave. SpaceX, tvrtka Elona Muska koja posjeduje Starlink, odbila je komentirati ove informacije.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane, Kostantin Žura, rekao je da su dužnosnici u Kijevu svjesni napora Rusije i poduzimaju mjere da ih neutraliziraju. Rusko veleposlanstvo u SAD-u nije Washington Postu odgovorilo na zahtjev za komentar.

Washington Post piše da se Starlink pokazao vitalnim za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prijenosne terminale za komunikaciju i prenošenje obavještajnih podataka.

Nije jasno jesu li prekidi rada Starlinka koji su prijavljeni u Ukrajini bili rezultat ruskih eksperimenata s Tobolom ili drugih sustava za ometanje veze, poput sustava Tirada-2 koji se postavlja na kamion.

Analitičari su identificirali najmanje sedam kompleksa Tobol u Rusiji, a svi se nalaze pored objekata koji se koriste za praćenje satelita.

Američke obavještajne službe procjenjuju da bi tri lokacije mogle biti pogodne za ofenzivne operacije: jedna lokacija izvan Moskve, lokacija u blizini Krima i druga u ruskoj eksklavi Kalinjingrad.


‘Rusija planira sabotirati elektroenergetsku infrastrukturu nordijskih zemalja‘

Prema obavještajnim službama i stručnjacima koje navodi danska medijska kuća DR Nyheder, ruski civilni i vojni brodovi mapiraju infrastrukturu u vodama oko Danske, Norveške, Finske i Švedske te možda planiraju sabotirati tamošnje vjetroelektrane, plinovode, električne i internetske kablove

Presretnute pomorske komunikacije otkrile su prisutnost "brodova duhova" u nordijskim vodama, uključujući ruski mornarički brod Admiral Vladimirsky, koji se službeno koristi za "pomorska istraživanja".

Vjeruje se da je brod uključen u obavještajni rad i praćen je sjeverno od danskog poluotoka Sjællands Odde.

Novinar i fotograf DR-a približili su se brodu u vlastitom čamcu, a "nekoliko muškaraca pokrivenih lica istupilo je naprijed na palubu, uključujući uniformiranog muškarca u pancirki naoružanog ruskom vojnom puškom".

Obavještajni podaci koje Moskva navodno prikuplja mogli bi zemlji potencijalno omogućiti napade na energetsku i komunikacijsku infrastrukturu u slučaju većeg sukoba sa Zapadom.

Danska, Norveška, Finska i Švedska pružile su značajnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajini u sveobuhvatnom ratu Rusije protiv te zemlje.


Osam ruskih bombardera preletjelo iznad Japanskog mora

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo jeda je osam njegovih bombardera dugog dometa preletjelo iznad neutralnih voda u Ohotskom i Japanskom moru.

Prije gotovo točno mjesec dana dva ruska zrakoplova Tupoljev Tu-95MS poduzela su sličnu ekskurziju baš kad je japanski premijer Fumio Kishida započeo posjet Ukrajini.

Na svom putovanju Kishida se susreo s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i posjetio susjednu Poljsku.

Japan je do sada obećao pomoć od 5,5 milijardi dolara Ukrajini, ali je Kijevu prestao isporučivati oružje.


Nova Kahovka pod napadom Ukrajinaca?

Rodion Miroshnik, jedan od ruskih nametnutih dužnosnika u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, objavio je na Telegramu da je okupirani grad Nova Kahovka, na lijevoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson, pod vatrom ukrajinskih snaga. Citirajući gradsku upravu, piše “Cijeli grad je pod vatrom. Već ima ranjenih.”

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


Rusi: Dron je pogodio centar za regrutaciju u Brjansku

Ruski mediji pišu kako je dron nepoznatog podrijetla noćas pogodio centar za regrutaciju u ruskoj regiji Brjansk. Objavljena je i snimka.


Napadi diljem Ukrajine

Vrhovni štab ukrajinske vojske objavio je da su tijekom proteklog dana ruske snage lansirale četiri projektila te izvele 60 zračnih napada. Također, zabilježeno je 58 raketnih napada.

Najveći napadi dogodili su se na području Limana, Bahmuta, Avdivke i Marinke.

Tijekom noći došlo je i do ruskog napada na područje Odese. Kyiv Post piše da su Rusi u napadu koristili iranske Shaded dronove kamikaze. Prema prvim informacijama, nema žrtava.


Američka diplomatkinja: ‘Putin bi mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje‘

SAD i njegovi saveznici u NATO-u moraju ostati oprezni zbog znakova da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u "upravljanoj" eskalaciji svog rata u Ukrajini, rekla je u utorak zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman.

Sherman je izdala upozorenje tijekom uvodne sjednice godišnje NATO konferencije o kontroli naoružanja koja je održana u Sjevernoj Americi po prvi put od 2004. godine.

"Svi smo gledali i brinuli se da će Vladimir Putin upotrijebiti ono što smatra nestrateškim taktičkim nuklearnim oružjem ili upotrijebiti neki pokazni učinak za eskalaciju, ali u upravljanoj eskalaciji rizika", rekla je Sherman. "Vrlo je važno ostati na oprezu."

Putinova objava od 25. ožujka da se Rusija priprema stacionirati taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji "njegov je pokušaj da ovu prijetnju iskoristi na upravljan način", rekla je Sherman.


Njemačka isporučila Ukrajini sustav protuzračne obrane Patriot

Njemačka je isporučila Ukrajini obrambeni sustav Patriot kako bi joj pomogla da se zaštiti od čestih ruskih baražnih raketnih napada.

Sustav je u utorak naveden na internetskoj stranici njemačke vlade koja katalogizira njemačke isporuke oružja Ukrajini.

image

PZO sustav Patriot

Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/alamy/alamy/prof

Patriot je jedan od najnaprednijih sustava zemlja-zrak na svijetu. Može se koristiti za borbu protiv neprijateljskih zrakoplova, balističkih projektila i krstarećih projektila.

Njemačka i Sjedinjene Države složile su se da će Ukrajini osigurati jedan od sustava koji su ključni za suprotstavljanje ruskim napadima na civilnu infrastrukturu.

Ukrajinski vojnici prošli su obuku Njemačke i SAD-a na lokaciji u zemlji članici NATO-a, gdje su također održane zajedničke vježbe, rekli su za dpa izvori bliski njemačkoj vojsci.


Brazilski predsjednik Lula osudio invaziju na Ukrajinu

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u utorak je osudio rusko kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i ponovno pozvao na posredovanje za okončanje rata, mirovnu inicijativu koju je kritizirala ukrajinska vlada.

Govoreći na ručku s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, Lula je rekao da se skupina neutralnih država mora okupiti kako bi pomogla u uspostavljanju mira između Rusije i Ukrajine.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je izazvao buru među zapadnim saveznicima izjavivši tijekom vikenda da produžuju rat isporukom oružje Ukrajini.

Glasnogovornik Bijele kuće optužio je Lulu za "papagajsko ponavljanje ruske i kineske propagande bez sagledavanja činjenica". A u utorak je Bijela kuća rekla da Lulin "ton nije bio neutralan".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio je u ponedjeljak Lulu u Braziliji i zahvalio mu na mirovnim naporima, rekavši da Brazil i Rusija dijele poglede na sukob u Ukrajini koji traje već godinu dana.

Lula se prezentirao kao mirovni posrednik za okončanje rata koji je započeo kada je Rusija izvršila invaziju na susjednu zemlju u veljači 2022. Njegov prijedlog, temeljen na brazilskoj tradiciji neintervencije i neutralnosti, poziva da skupina država koje nisu uključene u rat nagovore Rusiju i Ukrajinu na pregovore.

Ukrajina je kritizirala Lulin prijedlog jer na isti način tretira "žrtvu i agresora" te je u utorak pozvala brazilskog predsjednika u ratom razorenu zemlju kako bi osobno vidio posljedice ruske invazije.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je da Ukrajina sa zanimanjem prati Luline napore da pronađe rješenje za rat. No odbacio je mišljenje koje je Lula iznio tijekom vikenda da zemlje koje naoružavaju Kijev produžuju rat.

Od zapadnih zemalja do sada je jedino francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio Lulinu mirovnu inicijativu.

Lula je rekao da bi Rusija trebala vratiti teritorij na koji je izvršilainvaziju prošle godine, ali je sugerirao da bi Ukrajina mogla žrtvovati Krim, koji su okupirale ruske snage 2014., što je prijedlog koji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbija.

ZelenskiBrazilski predsjednik Lula osudio invaziju na Ukrajinu je pozvao svjetske čelnike da usvoje njegov mirovni plan u 10 točaka koji, osim što poziva na povlačenje ruskih snaga i prekid neprijateljstava, predlaže vraćanje izvornih granica Ukrajine s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:00