ORUŽJE NA GRANICI EU

Medvedev prijeti SAD-u: Ako NATO odbije nagodbu, naciljat ćemo vaš proturaketni štit!

Medvedev je u današnjem televizijskom obraćanju poručio da bi službena Moskva mogla prekinuti New Start dogovor sa SAD-om oko nuklearnog naoružanja, kao i obustavljanje ostalih razgovora oko kontrole naoružanja
Russian President Dmitry Medvedev (L) meets with US President Barack Obama on the sidelines of the APEC summit. the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit meeting in Honolulu, Hawaii on November 12, 2011. The US hosts this year's APEC forum for the first time since 1993, with leaders from the 21 member economies convening on the island of Oahu on November 12-13. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ KREMLIN/ YEKETERINA SHTUKINA
 AFP

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je izjavio da će Rusija usmjeriti rakete na američka proturaketna postrojenja u istočnoj Europi, ukoliko se službeni Washington ne izjasni oko svojih planova o proturaketnoj obrani, javlja AP.

Medvedev je rekao da će Rusija razmjestiti rakete Iskander, dometa od oko 500 kilometara, u svoju najzapadniju regiju Kalinjingrad, koja graniči s Poljskom i Litvom, kao i ostale regije u Rusiji, ako NATO odbije nagodbu u svezi proturaketnog štita.

Lansirna rampa za balističke projektile Iskander





Medvedev je naglasio da će Rusija rakete razmjesiti i uz granicu s članicom NATO-a Turskom, kao i uz granicu s Gruzijom.

Washington tvrdi da SAD štit gradi isključivo zbog država poput Irana, ali Rusija smatra da bi i njezin teritorij njime bio ugrožen.

Također, Medvedev je u današnjem televizijskom obraćanju poručio da bi službena Moskva mogla prekinuti New START (Strategic Arms Reduction Treaty) dogovor sa Sjedinjenim Državama iz travnja 2010. oko smanjivanja nuklearnog naoružanja, kao i obustavljanje ostalih razgovora oko kontrole naoružanja, ako SAD nastavi sa svojim planovima izgradnje proturaketnog štita u Europi.

Rusija vidi američki štit kao prijetnju svojim nuklearnim snagama. Postrojenja proturaketnog štita locirana su u Rumunjskoj, Poljskoj i Turskoj.

Upozorenje dolazi nakon što je ruski premijer Vladimir Putin najavio povratak na čelo države nakon izbora 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:59