RASPUCANI DIMITRIJ

Medvedev prijeti - svima: ‘Ovo nitko ne voli priznati, ali apokalipsa je sad vrlo vjerojatna‘

Jedini način za deeskalaciju napetosti između Rusije i Zapada je započinjanje teških pregovora, napisao je Medvedev

Dmitrij Medvedev

 Ekaterina Shtukina/Sputnik/Profimedia/Ekaterina Shtukina/sputnik/profimedia

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da će sukob Moskve sa Zapadom trajati desetljećima, dok bi sukob s Ukrajinom mogao postati trajan.

Medvedev, kojeg su na Zapadu nekoć smatrali liberalnim modernizatorom, jedan je od najistaknutijih ruskih jastrebova otkako je Moskva prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Sada je zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije, a njegovi stavovi odraz su nekih razmišljanja na najvišoj razini Kremlja, prema ruskim dužnosnicima.

U članku za glasnik vlade Rosijskaja Gazeta napisao je da su napetosti između Rusije i Zapada "puno gore" nego tijekom kubanske raketne krize 1962. kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata.

Nuklearni rat bio je "prilično vjerojatan", ali nije bilo izgledno da će u njemu biti pobjednika, napisao je Medvedev koji je više puta rekao da potpora Zapada Ukrajini povećava šanse za nuklearni sukob.

Istaknuo je kako postoje oštre razlike oko Ukrajine, smjera kretanja čovječanstva i načina na koji je strukturiran svjetski poredak.

"Jedna je stvar koju političari svih boja ne vole priznati: takva apokalipsa nije samo moguća, nego je i vrlo vjerojatna", napisao je Medvedev.

Zapadni analitičari smatraju Medvedevljevo "zveckanje nuklearnim oružjem" taktikom čiji je cilj zastrašiti Zapad da smanji vojnu potporu Ukrajini kako bi Kijev započeo mirovne pregovore s Moskvom.

Medvedev ističe da je Moskva i dalje predana zaustavljanju pridruživanja Ukrajine NATO-u.

"Naš cilj je jednostavan - eliminirati prijetnju članstva Ukrajine u NATO-u. To ćemo ostvariti - na ovaj ili onaj način", poručio je.

S obzirom na pravilo NATO-a o neprimanju zemalja uključenih u teritorijalne sukobe, Medvedev drži da bi sukob s Ukrajinom mogao postati "trajan" s obzirom na njegovu egzistencijalnu prirodu za Moskvu.

Jedini način za deeskalaciju napetosti između Rusije i Zapada je započinjanje teških pregovora, napisao je Medvedev.

"Sukob će biti jako dug i prekasno je za ukroćivanje neposlušnih", napisao je Medvedev.

"Sukob će trajati desetljećima", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 11:00