87. OBLJETNICA SMRTI LENJINA

Medvedev želi da se Lenjinovo tijelo makne s Crvenog trga

U Rusiji se rasplamsala krucijalna nacionalna polemika oko deložiranja tijela Vladimira Lenjina iz mauzoleja na Crvenom trgu
 AP

MOSKVA - Ni 87 godina nakon smrti, Vladimir Iljič Lenjin , vođa boljševičke revolucije, ne može se smiriti te i nadalje poput aveti prošlosti plaši građane Rusije i ostaje kontroverzna točka njene burne povijesti.

‘Trebamo razmisliti’

Naime, ovi promjenjivi siječanjski dani, kada se obilježava godišnjica njegove smrti, prolaze u velikim povijesno-političkim raspravama koje razjedaju rusko društvo, ali sve više pod egidom “Good-bye Lenjin”, kako se zove i web stranica na kojoj se može glasovati o sudbini Lenjinova balzamiranog tijela i na koju se već u nekoliko dana javilo oko 100 tisuća ljudi!

Inicijativa da se “posmrtna lutka” prvog praktičara marksizma deložira iz mauzoleja na Crvenom trgu, postaje sve ozbiljnija i realnija, pa i u Uredu predsjednika kažu da o tome valja razmisliti. Prijedlog je, na zgražanje komunista, došao iz redova vladajuće Jedinstvene Rusije , od zastupnika Vladimira Medinskog, jer je Lenjin “sporna politička ličnost i neukusno je da se predstavlja kao stožerna figura naše prošlosti i nalazi u nekropoli u središtu naše države”.

Sociološka istraživanja pokazuju da je oko 70 posto Rusa spremno da se “Lenjinovo tijelo” preda zemlji.

Bivši pokušaji

Zakapanje Lenjina i njegovo dislociranje iz mauzoleja jedno je od vrlo slojevitih i osjetljivih političkih, a ne samo povijesnih pitanja u postkomunističkoj Rusiji, a nekoliko pokušaja - poput Jeljcinovih sredinom 90-ih - ipak su odgođeni do nekih sretnijih dana i odlaska onih generacija koje je njegov lik i djelo obilježilo na ovaj ili onaj način.

Lenjin je veliko pitanje ruskih zabluda. Ili kako kaže Arsenij Roginski, predsjednik udruge “Memorijal” (bave se žrtvama komunizma), “Lenjin zbunjuje i zamagljuje sve naše povijesne orijentire”. On smatra da će se Rusija lakše suočiti s avetima prošlosti kada se Lenjin, krivac za masovne represije tijekom SSSR-a, konačno izbaci iz mauzoleja.

Pozitivan imidž

Kako pišu dobro upućene moskovske Vedomosti, inicijativi su blagonakloni i u Kremlju.

Naime, smatra list, prebacivanje Lenjina iz mauzoleja moglo bi postati jednim od značajnih projekata koji bi u ovo predizborno vrijeme dodatno utjecao na pozitivni imidž predsjednika Medvedeva, ravan sudjelovanju Vladimira Putina u povijesnom ujedinjenju Ruske i emigrantske (zarubežne) pravoslavne Crkve, kojim si je sadašnji premijer podigao ugled u društvu.

Opet novo suđenje oligarhu?

Nije prošlo ni mjesec dana od završetka drugog suđenja posrnulom oligarhu i nekada najbogatijem Rusu Mihailu Hodorkovskom, a ruski mediji već najavljuju da bi se mogla podići i treća optužnica protiv njega. Državni tužitelji Valerij Lahtin i Gulčehra Ibrahimova rekli su da su se pojavila neka nova saznanja o “krađi nafte u YUKOS-u i legalizaciji na taj način stečenih sredstava” pa kažu da je pod sumnjom 18 ljudi povezanih s tim nekadašnjim naftnim gigantom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:17