BEZ ODUŠEVLJENJA, MOLIM

MEGALOMANSKA IDEJA BIVŠEG GRADONAČELNIKA 'Hajde da napravimo most od V. Britanije do Francuske, ludost je da smo tako blizu, a spojeni samo tunelom!'

 
Most Great Belt u Danskoj i Boris Johnson u krugu
 Francois Lenoir / Profimedia, imageBROKER / Reuters

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson iznio je ideju o gradnji mosta između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, preko kanala La Mance. Johnson je ideju iznio na summitu s franscuskim predsjednik Macronom i kasnije na Twitteru dodao kako bi postojeći tunel ispod La Manchea mogao biti "tek prvi korak u povezivanju dvije države". Johnson je dodao i kako je dobra povezanost vitalno važna za ekonomski uspjeh obje države.

Macron se navodno složio i rekao: "Učinimo to".

No, Johnsonova ideja dočekana je sa skepsom. Tako je zastupnica laburista Emily Thornberry rekla da taj most nije realan. Neki korisnici na Twitteru imali su puno manje razumijevanja pa je jedan korisnik cinično primijetio da bi se za gradnju mosta moglo iskoristiti famoznih 350 milijuna funti koje prema Borisovim lažnim tvrdnjama iz kampanje za Brexit Velika Britanija uplaćuje u proračun EU. Drugi su ideju usporedili s Trumpovim "zidom prema Meksiku" (koji, usput budi rečeno, nije ni blizu izgradnje).

Neki su pak nabrojali mostove diljem svijeta pa se prisjetili i famoznog mosta na rijeci Kwai iz legendarnog britanskog filma.

Ovo nije prvi put da Johnson razmišlja veliko - tako je prije par godina predložio da se u estuariju Temze izgradi umjetni otok s novim aerodromom koji je odmah prozvan "Borisov otok". Projekt se nije ostvario.

Ideju o mostu Johnson je iznio tijekom diskusije o infrastrukturnim projektima diljem svijeta, uključujući i o nekom mostu u Japanu, piše BBC. Izvor blizak ministru vanjskih poslova rekao je da Johnson smatra da je "ludost" da su dvije zemlje udaljene samo 33 kilometra povezane tek željezničkim tunelom ispod La Manchea, koji je s 50 kilometara dužine jedan od najduljih na svijetu (duži su tek nedavno izgrađeni Bazni tunel Gotthard u Švicarskoj s 57 kilometara i Seikan tunel u Japanu, dug 53,5 kilometara).

Ideja o mostu preko La Manchea prvi put je iznijeta 1981. godine, ali je napuštena na uštrb gradnje tunela budući da bi most značajno poremetio plovne puteve kroz kanal. No, inženjer specijaliziran za gradnju mostova Ian Firth rekao je za BBC4 da je most, "iako ogroman pothvat, svakako izvediv".

Član Ukipa Nigel Farage, koji je s Johnsonom uspješno vodio kampanju za Brexit, je pak rekao da bi to bilo "rasipanje novca".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:13