EVO KAKO ĆE IZGLEDATI

Megaprojekt NATO-a: Na Balkanu gradi najveću vojnu bazu u Europi, koštat će milijarde dolara!

NATO je svoju prisutnost u istočnoj Europi odlučio znatno pojačati otkako je Rusija 22. veljače započela invaziju na Ukrajinu

NATO baza, ilustrativna fotografija

 Alireza Boeini/Alamy/Alamy/Profimedia/Alireza Boeini/alamy/alamy/profimedia

Gradnja najveće NATO baze u Europi počela je u Rumunjskoj, javlja Euronews.

Riječ je o megaprojektu vrijednom čak 2,5 milijarde dolara, a velika baza prostirat će na čak 2800 hektara. To će, navodi Euronews, zapravo biti proširenje postojeće baze Ratnog zrakoplovstva Rumunjske, Mihail Kogălniceanu.

Kako bi NATO trupe i vojna tehnika imale apsolutno sve potrebno, proširit će se i graditi nove piste, hangari za avione i helikoptere, niz skladišta za oružje, gorivo i svu moguću opremu, a za potrebe samih vojnika i njihovih obitelji podići se i nove škole, dječji vrtići, dućani i bolnica.

NATO je svoju prisutnost u istočnoj Europi odlučio znatno pojačati otkako je Rusija 22. veljače započela invaziju na Ukrajinu. Osim toga, alijansi su se u protekle dvije godine pridružile i dvije nove europske članice - Švedska i Finska.

Time je jedan od deklariranih ciljeva Moskve i predsjednika Putina - da se NATO odbaci čim dalje od ruskih granica - zapravo propao. Naime, Rumunjska je susjedna države Ukrajine i Moldavije (u kojoj se odmetnuta pokrajina Pridnjestrovlje želi pridružiti Rusiji), dok Finska s Rusijom dijeli granicu od čak 1300 kilometara - prije toga, ukupna granica Rusije prema NATO članicama iznosila je - 125 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 11:34