MEGXIT

MEGHAN I HARRY PRKOSE KRALJICI Nakon priopćenja kojim su zaprepastili Elizabetu, napetost na vrhuncu: Evo kako su odlučili doskočiti njezinoj zabrani

Meghan Markle, princ Harry i Elizabeta II.
 AFP

Sve je više napetosti kako se bliži datum Megxita - 31. ožujka. Datum je to kada će britanski princ Harry (35) i njegova supruga Meghan Markle (38) službeno napustiti kraljevsku obitelj, prestati koristiti titule i u miru, nadaju se, započeti svoj obiteljski život u Kanadi s devetomjesečnim sinom Archiejem.

Poželjeli su biti i financijski neovisni te sami zarađivati. Naravno, neće zarađivati iz nužde jer čak i ako se odrekne svih uplata koje prima na godinu, što je 6,5 milijuna funti, Harryju ostaje 30 milijuna funti koje je naslijedio, a sama Meghan ima bogatstvo procijenjeno na četiri milijuna funti.

No, planirali su, ako samo zalijepe svoj grb na rokovnike, majice i šilterice, kako se šuškalo, ne gine im zarada jer su kraljevski stručnjaci njihov Sussex Royal brend procijenili na čak 400 milijuna funti.

Nisu “royal”

Ali 93-godišnja kraljica Elizabeta II. prozrela je njihov plan pa im je brže-bolje zabranila korištenje brenda Sussex Royal jer ako su otišli sa službene dužnosti, onda se više ne smiju predstavljati kao dio kraljevske obitelji. Nisu više - “royal”.

Ova odluka je došla nakon što su Harry i Meghan već potrošili desetke tisuća funta na novu internetsku stranicu “Sussex Royal” i počeli na noge postavljati humanitarnu organizaciju “Sussex Royal - Zaklada vojvode i vojvotkinje od Sussexa”.

Harryju, a posebice Meghan, ova vijest nije najbolje sjela. Odlučila se povjeriti prijateljima požalivši im se da upotreba imena “ne bi uopće trebala biti problem”.

- Nije kao da ćemo se baviti prodajom majica i olovaka - navodno je rekla Meghan. Dosta joj je drame u životu i ljudi koji im govore što smiju, a što ne smiju raditi. Samo želi stvoriti bolji život za svog sina, a ne profit.

Oštro pismo

Društvene mreže opet su buknule, a neki su čak predložili da Harry i Meghan zaštite ime – Suss-ExRoyal, jer je prigodnije.

No, Sussexi imaju drugi plan. Odlučili su uzvratiti kraljici udarac. Ovaj su vikend objavili novo oštro priopćenje.

Napisali se kako “kraljica ne posjeduje riječ ‘royal’ u cijelom svijetu” te da oni nisu nikakav presedan u kraljevskoj obitelji po pitanju traženja posla jer su “članovi kraljevske obitelji mogli potražiti posao izvan institucije”. Mnogi su ovo priopćenje protumačili kao neprijateljsko i uočili nepoštivanje kraljice, dok se opaska “zaposlenih članova kraljevske obitelji” navodno odnosi na princeze Beatrice i Eugenie.

Beatrice (31) je potpredsjednica je odbora za strategije u tvrtki Afiniti, koja se bavi razvijanjem umjetne inteligencije za korištenje u call centrima raznih službi za korisnike diljem svijeta, a Eugenie (29) je direktorica umjetničke galerije Hauser & Wirth.

- S obzirom na posebne propise britanske vlade o korištenju riječi ‘royal’, dogovoreno je da se njihova neprofitna organizacija koju će javnosti predstaviti na proljeće neće zvati Fond Sussex Royal - dodala je glasnogovornica. Kako tvrde neki mediji, Harry i Meghan za ime fonda koristit će vlastita prezimena, odnosno, Harry će koristiti djevojačko prezime svoje pokojne majke, princeze Diane.

Tako bi se nakon proljeća sve njihove platforme i neprofitna organizacija trebale zvati - Markle and Spencer’s.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2020 08:03