DEEPWATER HORIZON

Meksički zaljev: Eksplozija naftne platforme, 11 nestalih radnika

Za sada nisu poznate okolnosti pod kojima je eksplodirala platforma
 Arhiva

BATON ROUGE - Helikopteri obalne straže Louisiane tragaju za jedanaest radnika koji su nestali nakon eksplozije na naftnoj platformi Deepwater Horizon u meksičkom zaljevu koja se nalazi pedeset nautičkih milja od obale Louisiane.

U trenutku nesreće na platformi je bilo 126 radnika. Zračnim putem je evakuirano 17 ozlijeđenih, od kojih su četiri u kritičnom stanju. Stotinjak radnika se ukrcalo na brod za opskrbu te su predvečer stigli do obale gdje ih je čekala uplašena rodbina. Platforma je u plamenu i gase je brodovi obalne straže. Vlasti za sada ne znaju kada će vatra biti ugašena.

Platforma još gori

Platforma je za naftnu kompaniju British Petroleum vršila istraživačka bušenja. Prema kazivanju stručnjaka, mogli su naići na veliku količinu zemnog plina ili nafte koji je pod snažnim tlakom razbio strojeve, izbio na površinu i izazvao eksploziju.

Kako požar još nije ugašen, a mogo bi trajati danima, istraga je za sada ograničena samo na izjave radnika koji su preživjeli nesreću. Prema njihovim riječima, sve je bilo u redu kao i svakog dana.

Obavljali su rutinske poslove bušenja na predviđenoj lokaciji. Ništa nije ukazivalo da bi se mogla dogoditi stravična nesreća, rekli su radnici, jednoglasni u izjavi da ih je eksplozija iznenadila.

Jedna od najtežih nesreća

Pripadnici obalne straže nadaju se da su nestali radnici preživjeli eksploziju i dokopali se splavi za spašavanje te da negdje plutaju po Meksičkom zaljevu.

Vlasti pozivaju sve koji raspolažu letjelicama ili plovilima da se stave na raspolaganje pa će ih obalna straža uputiti gdje da traže nestale radnike. Ova nesreća u blizini obale Louisiane najteža je u posljednjih 50 godina u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13