VELIKA SVEČANOST

Meksikanci uz komemoraciju i vatromet proslavili 200 godina neovisnosti

"Ono što se dogodilo taj dan, prije dvije stotine godina, označilo je zauvijek naše političko odvajanje od Španjolske"
Glumci odjeveni u vojnike nastupaju tijekom 200. obljetnice neovisnosti Meksika
 Alfredo Estrella/AFP

Meksiko je proslavio u ponedjeljak 200. obljetnicu neovisnosti zemlje od Španjolske, uz komemoraciju, vatromet i pirotehniku na središnjem gradskom trgu.

image
Alfredo Estrella/AFP

Događaj na trgu Zocalo u Ciudad de Mexicu, nekoć srcu aztečkoga carstva, vodio je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.

image
Alfredo Estrella/AFP

"Ono što se dogodilo taj dan, prije dvije stotine godina, označilo je zauvijek naše političko odvajanje od Španjolske", rekao je meksički predsjednik.

image
Alfredo Estrella/AFP

Čestitke su poslale mnoge države, među njima i američki predsjednik Joe Biden, koji uvjerava da njegova zemlja "nema bližeg prijatelja od Meksika".

image
Alfredo Estrella/AFP

"Veselim se svemu što će naše dvije zemlje zajedno postići u godinama koje dolaze", rekao je Biden u snimljenoj poruci.

Čestitka pape Franje sadrži i priznanje Katoličke Crkve o "grijesima" počinjenima u Meksiku.

Obrador je nekoliko puta pozvao španjolsku vladu i Vatikan da se ispričaju za "masakre i represiju" počinjene u ime kolonizacije i evangelizacije starosjedilačkog naroda u Meksiku.

image
Alfredo Estrella/AFP

"Obojica mojih prethodnika i ja zamolili smo za oproštaj zbog počinjenih osobnih i društvenih grijeha", napisao je papa Franjo.

image
Alfredo Estrella/AFP

Na svečanosti na kojoj je broj posjetitelja zbog covida-19 bio ograničen, organizatori su koristili kazališne dvorane, multimedijske ekrane i pirotehniku, kako bi predočili predšpanjolsku povijest svoje zemlje, uključujući i rat za neovisnost.

image
Alfredo Estrella/AFP

Priredba je dio u nizu događaja koja je organizirala meksička vlada radi obilježavanja 700. obljetnice osnutka aztečkoga glavnog grada i 500 godina španjolskog osvajanja.

image
Alfredo Estrella/AFP

Većina Meksikanaca mješovita je europskoga i autohtonog podrijetla i ima suprotne osjećaje prema nasilju osvajanja, koje je zemlji nametnulo kulturu, jezik i religiju.

U sklopu svečanosti u ponedjeljak talijanski general Roberto Riccardi dobio je Astečkog orla, najviše priznanje stranoj osobi u Meksiku, za svoj rad na pronalaženju arheoloških vrijednosti.

image
Alfredo Estrella/AFP

Od 2018. u zemlju je vraćeno 5746 povijesnih artefakata, od kojih su većina arheološki, rekao je meksički predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19