EL NINI

Meksiko izručio šefa osiguranja sinova El Chapa: Bio je jedan od vodećih plaćenih ubojica kartela Sinaloa

Američki agenti za borbu protiv droga smatraju ga jednim od najnemilosrdnijih meksičkih kriminalaca iz narko-miljea

Joaquin Guzman Loera, El Chapo

 Alejandro Ayala/Zuma Press/Profimedia/Alejandro Ayala/zuma Press/profimedia

Meksiko je u subotu izručio SAD-u Nestora Isidra Pereza Salasa, ili "El Ninija", koji je bio na čelu osiguranja sinova bivšeg kralja Sinaloa kartela Joaquina "El Chapa" Guzmana, jednog od najpoznatijih izručenika posljednjih godina.

Američki agenti za borbu protiv droga smatraju ga jednim od najnemilosrdnijih meksičkih kriminalaca iz narko-miljea, a u studenom ga je uhitila meksička nacionalna garda u sjeverozapadnom gradu Culiacanu, središtu kartela Sinaloa.

"Tvrdimo da je El Nini bio jedan od vodećih plaćenih ubojica kartela Sinaloa te da je bio odgovoran za ubojstva, mučenja i otmice rivala i svjedoka koji su prijetili kriminalnom pothvatu krijumčarenja droge kartela", rekao je američki državni odvjetnik Merrick Garland.

Predsjednik Joe Biden zahvalio je Meksiku na suradnji.

"Naše vlade nastavit će surađivati kako bi napale epidemiju fentanila i sintetičkih droga koje ubijaju toliko ljudi u našim domovinama i diljem svijeta, te kako bi privele pravdi kriminalce i organizacije koje proizvode, krijumčare i prodaju te smrtonosne otrove u obje naše zemlje", rekao je Biden.

SAD je optužio Pereza da vodi "Ninije", nasilnu skupinu pripadnika sigurnosti koji rade za Ivana Archivalda Guzmana i druge sinove zatvorenog bivšeg kralja Sinaloe, El Chapa.

Ivan i još trojica El Chapovih sinova postali su neke od najtraženijih meta američke policije otkako su izašli iz očeve sjene na čelo moćne frakcije Sinaloa kartela poznate kao "Los Chapitos".

Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) tvrdi da su Los Chapitos najveći trgovci fentanilom u SAD-u.

Perezovo je jedno od najistaknutijih izručenja tijekom predsjedničkog mandata Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je preuzeo vlast u prosincu 2018.

Šefica DEA-e Anne Milgram poslala je interni dopis osoblju agencije pohvalivši izručenje.

Milgram je opisala Perezovu jedinicu kao nasilnu skupinu koja prolazi obuku u vojnom stilu i ima zadatak "otmice, mučenja i ubijanja svakoga tko se suprotstavi Chapitosima ili svakoga tko ugrozi Chapitosovu operaciju fentanila".

Američki sudovi podigli su protiv Pereza niz optužbi u vezi s njegovom navodnom ulogom na čelu sigurnosnog aparata Chapitovih, uključujući zavjeru za trgovinu kokainom i metamfetaminom, posjedovanje strojnica i odmazdu svjedocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 06:18