ŽELI INVESTICIJE

Meksiko traži od SAD-a da više ulaže u središnju Ameriku ako želi usporiti migracije

Biden je obećao da će se usredotočiti na uzroke migracija tako što će se SAD boriti protiv tamošnjeg siromaštva, nasilja i korupcije.
Joe Biden
 Nicholas Kamm/AFP

Sjedinjene Države trebaju više ulagati u središnju Ameriku ako žele usporiti rast broja ilegalnih migracija iz tog područja, rekao je u srijedu meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Rekordan broj migranata prošao je ove godine kroz Meksiko na putu prema SAD-u, primorani ekonomskim posljedicama koronakrize i vjerujući u blaži američki tretman nove američke vlasti pod predsjednikom Joeom Bidenom, piše Reuters.

Biden je obećao da će se usredotočiti na uzroke migracija iz središnje Amerike tako što će se SAD boriti protiv tamošnjeg siromaštva, nasilja i korupcije.

„Potrebne su veće američke investicije u središnju Ameriku nego što je to bilo dosad, nema sumnje“, kazao je Ebrard za meksički radio.

„Bez tih investicija, ako SAD neće podržati središnju Ameriku, teško je vjerovati da će se migrantski valovi koji se trenutno događaju smanjiti“, dodao je meksički šef diplomacije.

Biden je nedavno u pismu meksičkom predsjedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradoru rekao kako je SAD dao više od 600 milijuna dolara pomoći Guatemali, El Salvadoru i Hondurasu.

U tom pismu stoji kako je američki predsjednik od Kongresa zatražio dodatnih 861 milijuna dolara u idućoj fiskalnoj godini za pomoć središnjoj Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 11:14