BEZOBZIRNO POSLOVANJE

Meksiko tuži američke proizvođače oružja i traži 10 milijardi dolara: ‘Zbog vas cvjeta biznis narkokartela‘

Ističu da kompanije koriste "marketinške strategije za promicanje sve smrtonosnijeg oružja"
Zapljena oružja
 Claudio Santisteban/Zuma Press/Profimedia

Meksička vlada tuži neke od najvećih američkih proizvođača oružja, optužujući ih da svojim bezobzirnim poslovanjem, tj. "ilegalnom trgovinom oružja", pridonose fatalnim okršajima i ubojstvima te traži odštetu od 10 milijardi dolara.

U tužbi podignutoj u srijedu u Massachusettsu navodi se da su tvrtke, uključujući Smith & Wesson i Barrett Firearms, "svjesne" da aktivno pridonose ilegalnoj trgovini oružja.

Meksiko ima vrlo stroga pravila za regulaciju prodaje oružja koje se legalno može kupiti samo u jednom dućanu u vojnoj bazi u glavnom gradu Ciudad de Mexicu. Stoga oružje veliki broj ljudi kupuje u SAD-u.

"Meksička vlada poduzela je mjere kako bi stala na kraj golemoj šteti koju te tvrtke uzrokuju na način da olakšavaju nezakonitu prodaju svog oružja narko kartelima i ostalim kriminalcima u Meksiku", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Meksiko traži odštetu u iznosu od 10 milijardi američkih dolara, dodaje MVP.

U tužbi se tvrdi da kompanije znaju da se njihovi proizvodi švercaju i da se koriste u nezakonitim aktivnostima protiv civilnog stanovništva i vlasti Meksika.

Pištolj s likom Zapate

Također se navodi da kompanije koriste "marketinške strategije za promicanje sve smrtonosnijeg oružja, bez sigurnosnog mehanizma kako bi im se ušlo u trag".

Kao primjer pogubne marketinške strategije navodi se Colt koji je na svoje pištolje namijenjene meksičkom tržištu ugravirao sliku i ime slavnog meksičkog revolucionara Emiliana Zapate.

Prema priopćenju meksičke vlade, kriminalne organizacije kupuju na tisuće pištolja, pušaka, jurišnog oružja i streljiva u supermarketima, na internetu i sajmovima oružja u SAD-u.

Američki ured za alkohol, duhanske proizvode, vatreno oružje i eksplozive utvrdio je da je 70 posto vatrenog oružja zaplijenjenog u Meksiku između 2014. i 2018. američkog podrijetla.

Samo u 2019., više od 17.000 ubojstava u Meksiku je bilo povezano s prokrijumčarenim oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:09