NOVA VLADA

Meloni dobila povjerenje pa poručila: ‘Rasni zakoni najniža su točka talijanske povijesti‘

Nova talijanska premijerka odabrala je pomirljiv, inkluzivan pristup. ‘Nisam nikada simpatizirala antidemokratske režime, uključujući fašistički‘, rekla je

Giorgia Meloni 

 Andreas Solaro/Afp

Giorgia Meloni izvojštila je povjerenje svojoj vladi, kako se i očekivalo, na današnjoj prvoj radnoj sjednici talijanskoga Zastupničkog doma u XIX parlamentarnom sazivu Talijanske Republike.

Nova talijanska premijerka iznijela je danas prijepodne pred Zastupnički dom u općenitim crtama dugoročne ciljeve svoje vlade išteći povjerenje toga parlamentarnoga donjeg doma, a neki njeni ministri već su počeli provoditi novu politiku, sa znatnim promjenama spram prethodnog razdoblja.

U govoru su, kao najčešće opetovani, dominirali pojmovi: Italija/domovina, vlada, naša, činiti, rast, sloboda. "Sloboda i demokracija su distinktivni elementi suvremene evropske civilizacije", naglašava Meloni i precizira: "Nasuprot instrumentalnim tvrdnjama, nisam nikada simpatizirala antidemokratske režime niti im bila bliska, niti jedan takav režim, uključujući fašistički". Dodala je: "Uvijek sam smatrala rasne zakone iz 1938 najnižom točkom talijanske povijesti, sramotom koja naš narod označava zauvijek." I naglasila: "Užasi i zločini, bilo tko da ih je počinio, ne zavređuju opravdanja, i ne smiju se nadoknaditi novim užasima i novim zločinima. U ambisu se ne izravnavaju računi, nego se samo propada."

Meloni je odabrala pomirljiv, inkluzivan pristup: zahvalila je predsjedniku Sergiu Mattarelli na "dragocjenim savjetima", svome prethodniku Mariju Draghiju na brzoj i temeljitoj predaji dužnosti, a mjesnom biskupu papi Frani na angažmanu za siromahe.

Ponovila je opredjeljenje za ustavne reforme kojima bi u Italiju bio uveden predsjednički ili polupredsjednički sustav. Meloni nije specificirala, ali će možda biti jasnije kažemo li da je predsjednički sustav tipičan za svu Ameriku osim Kanade, a da je polupredsjednički sustav, poput francuskoga, imala Tuđmanova Hrvatska (zamijenjen 2000 parlamentarnim, kakav ima Italija). Meloni naglašava da izmjenu želi provesti u suradnji i dogovoru sa svim političkim strankama. Ali, ako bi se oporbene stranke oprle "predrasudno", zaprijetila da će promjene provesti svojom većinom, jer joj je narod dao takav mandat. Po sadašnjemu ustavnom tekstu, ako se ustavne promjene izglasaju po dvaput u svakome parlamentarnom domu u istovjetnom tekstu, one stupaju na snagu ako za njih svaki put glasaju barem dvije trećine i senatora i zastupnika, ali ako je većina samo natpolovična, usvojene izmjene se podvrgavaju narodnom glasanju na referendumu.

Italija ostaje vjerna Evropskoj uniji i Atlantskom savezu, čvrsto uz bok Ukrajini, gdje se ne brane samo Ukrajinci nego i Italija, rekla je Meloni. Naglasila je da je Italija, zajedno s Grčkom, kolijevka zapadne civilizacije i da njeguje svoje "korijene, klasične i judeokršćanske". Ipak, tvrdi, EU mora biti brža i efikasnija u krizama, zajednica jednakopravnih, a ne da neke države budu glavne a druge sporedne.

U energetskoj krizi Italija mora iskoristiti svoj plin, najavljuje premijerka. Najavila je mjere protiv inflacije, siromaštva, klimatske krize, hidrogeološkog osipanja Italije itd., ali ne rekavši ništa o tome kakve bi to mjere imale biti. Jednako su tako ostala bez sadržaja obećanja o podršci poduzetništvu i proizvodnji, o "poreznom primirju" i istodobnoj "borbi protiv poreznih utaja", o jačanju nataliteta itd., svedena zapravo na nabrajanje dugotrajnih višedecenijskih problema.

Meloni obećava da će vlada biti na prvoj crti borbe protiv "mafijaškog raka".

Obećava i plan obnove za Afriku, po uzoru na Enrica Matteija, ubijenoga prije 60 godina: "Možda je najvažnije ukloniti razloge koji navode migrante, osobito najmlađe, da napuste vlastitu zemlju, vlastite korijene kulture, vlastitu obitelj, da bi tražili bolji život u Evropi." Najavljuje da Italija neće nijekati pravo na azil, ali da neće šverceri ljudima određivati tko će ući u Italiju.

Nekoliko ministara je istrčalo pred rudo, istupajući sa svojim planovima prije predsjednice vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi tvrdi da će u centru njegove akcije biti imigranti i malodobničke bande.

Ministar infrastruktura i vicepremijer Matteo Salvini najavljuje reviziju mirovinskog zakona donesenoga u doba Montijeve vlade, proširenje jedinstvene porezne stope ("flat tax", sada za prihode do 65.000 eura godišnje), te izgradnju mosta do Sicilije

Ministar pravosuđa Carlo Nordio smatra da je njegova prethodnica Marta Cartabia dobro postavila reforme, a da će ih on još radikalizirati, kako bi istražni i sudski procesi bili bitno brži, kako bi se dekriminaliziranjem sudovi oslobodili nepotrebnih predmeta, a karijere tužilaca i sudaca bile odvojene. Jedna od ideja je ukidanje tužiocima prava na žalbu ako je prvostupanjska presuda oslobađajuća.

Ministar okoliša i energetske sigurnosti Gilberto Pichetto Fratin najavljuje mogućnost izgradnje nuklearnih elektrana nove generacije kao odgovor na energetsku krizu, uz dlaku zabrani na referendumu 1987. Najavio je da će u talijanskim teritorijalnim vodama biti nastavljeno istraživanje i crpljenje nafte odnosno plina.

O migrantima Meloni u klin, Salvini u ploču

Potpredsjednik vlade Matteo Salvini, vođa ksenofobne Lige, obećao je, kako se moglo očekivati, "respektiranje državnih granica". Manje je bio očekivan istup novog ministra unutrašnjih poslova Mattea Piantedosija (svojedobno šefa Salvinijeva kabineta) koji kaže da su po talijanskim i evropskim zakonima nezakoniti brodovi nevladinih organizacija koji kruže Sredozemnim morem i spašavaju brodolomnike.

To se ovog trenutka odnosi na norveški Humanity 1 i njemački Ocean Viking. Prevedeno u praksu, to znači da će Italija priječiti ulazak tih brodova u talijanske teritorijalne vode, odnosno može značiti da će Italija plijeniti svaki takav brod ako pristane u neku talijansku luku, s ilegalnim migrantima ili bez njih. To je pokušavao provesti Salvini dok je bio ministar unutrašnjih poslova u prvoj Conteovoj vladi 2018-2019. Tada su ga dezavuirali sudovi, po istim talijanskim zakonima na koje se poziva Piantedosi. Ne znači da će jednako suditi i ubuduće.

Očito je da će hajka na imigrante ostati "core business" Lige i da će na tome nastojati zadobiti izgubljene glasove ksenofobnih birača.

Prostor za lov je i te kako otvoren. Ovog časa prema Italiji kreće oko 1700 migranata bez viza i nespremnih stići na granične prijelaze. Najveći dio, njih 1400, krenuo je iz Tobruka na libijskoj obali, u Cirenaici koju kontroliraju "maršal" Haftar i ruski "wagnerovci".

Meloni istaknula svoj ženski "Panteon"

Povijesno prva predsjednica neke talijanske vlade pozvala se poimenično (ali ne i prezimenično!) na žene koje su se usudile razbijati "teško stakleno zvono" nad njima i bile prve svoga roda u mužjačkoj Italiji. Na tom su Meloninu popisu: Cristina (Trivulzio di Belgioioso, koja je u korist ujedinjenja organizirala i salone i barikade), Rosalie (Montmasson, jedina žena među Garibaldijevim dragovoljcima koji su izborili ujedinjenje Italije), Alfonsina (Strada, prva biciklistica u muškoj konkurenciji), Maria (Montessori, reformatorica školske pedagogije), Grazia (Deledda, prva talijanska nobelovka književnica), Tina (Anselmi, partizanka, prva ministrica), Nilde (Iotti, komunistica, prva predsjednica Zastupničkog doma), Rita (Levi Montalcini, prva talijanska prirodoznanstvena nobelovka), pa novinarke Oriana (Fallaci), Ilaria (Alpi) i Mariagrazia (Cutuli, njih dvije ubijene u ratovima protiv novinarske istine u Hercegovini odnosno Somaliji), Fabiola (Gianotti, ravnateljica CERN), Marta (Cartabia, prva predsjednica Ustavnog suda), Elisabetta (Casellati, prva predsjednica Senata), pa Samantha (Cristoforetti, prva talijanska astronautkinja) i Chiara (Corbella Petrillo, koja se odbila liječiti protiv raka da bi donijela jedino dijete, pa odmah zatim umrla).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:46