DUGOOČEKIVANI PLAN

Meloni otvorila u Rimu afrički samit: ‘Ispisat ćemo novo poglavlje, moramo se pozabaviti uzrocima migracija‘

Istaknula je da će inicijativa imati početnu potporu od više od 5,5 milijardi eura

Giorgia Meloni i Teodoro Nguema Obiang Mangue, potpredsjednik Ekvatorijalne Gvineje

 Andreas Solaro/Afp

Talijanska premijerka Giorgia Meloni primila je u ponedjeljak više od 20 afričkih čelnika u Rimu kako bi predstavila svoj dugoočekivani plan usmjeren na odnose Italije s Afrikom i suzbijanje imigracije.

Samit će trajati cijeli dan i talijanski ministri trebali bi predstaviti niz inicijativa, od energetike i infrastrukture do zdravstva i obrazovanja, za koje Meloni kaže da će biti od obostrane koristi.

"Vjerujemo da je moguće zamisliti i napisati novo poglavlje u povijesti našeg odnosa, suradnju među jednakima, daleko od bilo kakvog predatorskog nametanja ili dobrotvornog stava prema Africi", rekla je Meloni u uvodnom govoru.

Talijanska premijerka istaknula je da će inicijativa imati početnu potporu od više od 5,5 milijardi eura, uključujući javna jamstva za investicijske projekte i 3 milijarde eura iz međunarodnog klimatskog fonda osnovanog 2021.

Međutim, kritičari kažu da se teško zadužena Italija ne može nadati natjecanju s Kinom, Rusijom i zaljevskim državama koje žele povećati svoju prisutnost u Africi.

image

Giorgia Meloni i predsjednik Mozambika Filipe Jacinto Nyusi

Andreas Solaro/Afp

Plan suradnje nazvan je po Enricu Matteiju, koji je osnovao državnu naftnu kompaniju Eni. Meloni je rekla da će njezina vlada tražiti pomoć privatnog sektora i međunarodnih tijela poput Europske unije.

Naglašavajući tu poantu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i čelnik EU parlamenta bili su na sastanku u Rimu.

Od afričkih državnih poglavara prisutni su bili predsjednici Tunisa, Senegala, Kenije, Republike Kongo i Somalije. Ukupno je 45 afričkih država bilo zastupljeno na različitim razinama.

Energetske potrebe leže u središtu inicijative, a Rim želi biti ulazna točka afričkog prirodnog plina u Europi, što je od vitalnog interesa nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Otprilike 157.600 migranata brodovima je stiglo do Italije prošle godine, što je najveći broj od 2016., čime je potkopano izborno obećanje Meloni da će zaustaviti ilegalne migracije.

"Masovna imigracija nikada neće biti zaustavljena, trgovci ljudima nikada neće biti poraženi, ako se ne pozabavimo brojnim uzrocima koji tjeraju osobu da napusti svoj dom", rekla je Meloni na samitu.

"To je upravo ono što namjeravamo učiniti", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:20