OBJAVILA NA TWITTERU

Meloni poručila Zelenskom i Ukrajini da mogu računati na njezinu potporu: ‘Ostajte jaki‘

Ona je bila jedna od rijetkih talijanskih političkih vođa koja je svesrdno podržala odluku o isporuci oružja Ukrajini

Giorgia Meloni

 Andreas SOLARO/AFP

Talijanska nacionalistička političarka Giorgia Meloni koja bi trebala postati nova premijerka obećala je svoju punu potporu Kijevu nakon što je primila čestitke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za izbornu pobjedu.

Talijanska krajnje desna stranka Braća Italije, koju predvodi Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njezina desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u utorak.

Meloni bi trebala postati prva žena na čelu talijanske vlade.

U tvitu kasno u utorak, Zelenski je napisao da se raduje "plodonosnoj suradnji s novom vladom".

Meloni mu je ubrzo odgovorila, rekavši da može "računati na lojalnu potporu za slobodu ukrajinskog naroda. Ostajte jaki i sačuvajte svoju vjeru postojanom", napisala je na engleskom na Twitteru.

Meloni je bila jedna od rijetkih talijanskih političkih vođa koja je svesrdno podržala odluku premijera na odlasku Marija Draghija da isporuči oružje Ukrajini, iako je bila u opoziciji njegovoj vladi.

Nasuprot tome, Melonina dva politička saveznika, Liga i Forza Italia, koji su bili u Draghijevoj koaliciji, bili su puno suzdržaniji što odražava njihove povijesno bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Naglašavajući dubinu tih veza, čelnik stranke Forza Italia Silvio Berlusconi rekao je prošli tjedan da je Putin bio "natjeran" na invaziju Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:28