KAKO SE KOVAO BREXIT

Memoari briselskog insajdera: ‘Prvi put cijela istina o svađama, propalim ambicijama i velikoj izdaji‘

Bivši glavni pregovarač EU vodio je tijekom četverogodišnjih pregovora o Brexitu dnevnik o ‘‘svađama, propalim ambicijama i izdajama‘
Michel Barnier
 Olivier Hoslet/AFP

Michel Barnier, bivši glavni pregovarač Europske unije i ime koje smo najčešće susretali prateći proces odvajanja Ujedinjenog Kraljevstva od Europske unije, objavio je knjigu koja predstavlja insajderski izvještaj o Brexitu.

Knjiga koja izlazi u četvrtak 6. svibnja imena Grande Illusion:journal secret du Brexit (2016-2020), odnosno 'Velika iluzija: tajni dnevnik Brexita', predstavlja niz bilješki iz četverogodišnjeg razdoblja tijekom kojeg su Bruxelles i London pregovarali o svim stavkama razvoda - od prava građana, statusa Sjeverne Irske, ribolova, energetskih veza, zajedničke trgovine.

Kad je prošle godine najavio planove za pisanje memoara o Brexitu, Barnier je rekao da ne želi samo opisati kako je Bruxelles 'rješavao posljedice Brexita, već i zašto trebamo uzeti vremena kako bi naučili lekcije izlaska Britanije iz bloka'.

Johnson - buldožer

Knjiga od 500 stranica napisana u obliku dnevnika usredotočena je na 'svađe, višestruke izdaje i propale ambicije određenog broja torijevskih zastupnika', za koje Barnier tvrdi da su odredile britansku budućnost u razdoblju post-Brexita.

Rani problem pregovaračkog tima Ujedinjenog Kraljevstva bio je taj što je britanska strana 'podcijenila pravnu složenost razvoda i mnoge njegove posljedice'. Nedugo potom pregovori su se pretvorili u 'političko piratstvo' koje je provodila Konzervativna stranka, napisao je Barnier. U rujnu 2019. uspon trenutnog britanskog čelnika, Borisa Johnsona, Barnier opisuje rečenicom: 'napreduje poput buldožera' odlučan u slamanju oporbe. Na kraju procesa Barnierovo povjerenje je u potpunosti izgubljeno.

'Trenutni tim u Downing Streetu nije dorastao izazovima Brexita, niti odgovornosti koja je njihova jer su željeli Brexit. Jednostavno im više ne vjerujem', napisao je.

image
Michel Barnier
Olivier Hoslet/AFP

Hrabra i žilava May

Jedan dio knjige posvećen je bivšoj britanskoj premijerki Theresi May koju je opisao kao 'hrabru i žilavu ženu okruženu muškarcima koji svoje osobne ambicije stavljaju ispred naroda svoje zemlje'. May se 'iscrpila u trajnoj borbi s vlastitim ministrima'. Ona je suprotnost Borisu Johnsonu i svome prethodniku Davidu Cameronu koji je 2016. godine raspisao referendum o Brexitu. Cameron i Johnson snose 'stvarnu odgovornost pred poviješću svoje zemlje', tvrdi Barnier.

Nigela Faragea, bivšeg britanskog eurozastupnika koji je odigrao ključnu ulogu u popularizaciji Brexita smatra komičnom, ali opasnom figurom.

'Farage je privatno srdačan i pristojan koliko god je nasilan i demagog u javnosti', piše Barnier.

Kad je Faragea u privatnom obilasku zgrade Europske komisije u Bruxellesu upitao što želi od Brexita, bivši čelnik UKIP-a odgovorio je: 'Gospodine Barnier, nakon Brexita EU više neće postojati.'

Za Johnsona također navodi da je tijekom rasprave dobio dojam da premijer nije bio 'svjestan niza tehničkih i pravnih pitanja koja mu njegov tim nije jasno objasnio'.

Hladni odnosi

Između ostalog, za loša objašnjenja, tvrdi Barnier, bio je odgovoran i posljednji britanski pregovarač David Frost koji je često kasnio na ručak, i 45 minuta, bez objašnjenja. Potom ga je Frost 'pomalo arogantnim tonom' izvijestio da će se svim važnim stvarima pozabaviti Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Čak i na dan kada je potpisan trgovinski sporazum, njihova posljednja razmjena bila je 'profesionalna i hladna'. Britanske pregovarače Barnier generalno opisuje kao 'djetinjaste' i 'nedorasle zadatku'.

Barnier u memoarima opisuje tajne manevre tijekom pregovora između EU i Britanije. Također spominje informacije koje su procurile, tajne sastanke, iznenadne telefonske pozive s britanske strane, anonimne poruke, dok su se u javnosti razmjenjivali darovi i prijateljske riječi.

Dimni zastori

Završne faze pregovora između EU i Ujedinjenog Kraljevstva obilježila je britanska 'dimna zavjesa' bačena u pokušaju da se postigne dogovor. Britanski prijedlog o ribolovu, predstavljen samo nekoliko dana prije isteka roka za izradu sporazuma o trgovini, dokument je 'ispunjen zamkama, lažnim kompromisima i odstupanjem', smatra Barnier.

Barnierov tim iz EU bio je prisiljen nastaviti s pregovorima o rastavi, korak po korak do točke 'iscrpljenosti', piše bivši pregovarač.

U knjizi za koju kritičari tvrde da će možda razočarati mnoge jer ne nudi previše eksplozivnih otkrića, Barnier ipak otkriva potencijalnu ambiciju - onu da se kandidira na sljedećim francuskim predsjedničkim izborima.

Barnier, koji trenutno ima 70 godina, povukao se sa svoje funkcije u Bruxellesu početkom ožujka. Sada niže nastupe u medijima i smatra se da postavlja temelje da postane konzervativni kandidat za Elizejsku palaču. Očekuje se da će njegova odluka o tome hoće li se kandidirati na francuskim predsjedničkim izborima 2022. godine biti objavljena na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:39