OTA R. MERC

Mercator TV dobio novu ‘voditeljicu‘, gledatelji zgroženi: ‘Objesila mi se vilica...‘

Digitalna voditeljica Ota R. Merz čita novosti na Mercatorovom TV kanalu te izaziva zgražanje u Sloveniji

Umjetna voditeljica Ota R. Merc

Slovenci su posljednjih dana poprilično zgroženi činjenicom da je umjetna inteligencija u ovoj zemlji naveliko počela mijenjati ljude.

Najdalje je u tome zasad otišao Mercator koji je pravu TV voditeljicu od krvi i mesa na svojem kanalu M Soseska zamijenio digitalnom. Tamo gledatelje tako dočekuje Ota R. Merc čije je ime anagram od riječi Mercator te gledatelje informira o svim novostima. Ovaj potez Mercatora izazvao je negodovanje brojnih Slovenaca, između ostaloga i novinarke Miše Margan, piše žurnal 24.

"Gledam film i odjednom se na ekranu pojavi Ota R. Merc, digitalna umjetna voditeljica koja govori neke bla bla poruke bez trunke empatije i emocija. Objesila mi se vilica, i to ne zbog reklame jer se uopće ne sjećam što je govorila nego zbog činjenice da nam naš "najdraži susjed" nudi zastrašujući pogled u budućnost. Budućnost u kojoj više nećemo trebati TV voditelje, doktore, učitelje... već će sve to biti ‘umjetno inteligentni ljudi‘. I onda se pitam je li ljudskost još potrebna ovom svijetu", napisala je Margan.

U nastavku su prenijeli i pojašnjenje Mercatora.

" Mi u Mercatoru smo inovatori. Prvi smo uveli TikTok blagajne, među prvima smo ponudili automatske blagajne, a kao inovatori rado iskušavamo nove tehnologije i pristupe. To vrijedi i za upotrebu umjetne inteligencije koju testiramo ili za interpretaciju podataka na temelju kojih možemo donositi bolje poslovne odluke ili je testiramo u drugim područjima, kao što je to komunikacija", kazali su te dodali kako digitalna voditeljica Ota služi za prenošenje klasičnih korporativnih poruka na tjednoj razini.

" Budući da se radi o tjednom sadržaju, klasična produkcija ovakvog formata bila bi vremenski i troškovno iznimno zahtjevna, no u brzoj i agilnoj kreaciji pomaže nam umjetna inteligencija", kazali su u Mercatoru te svoj potez ocijenili hrabrim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:27