ZBOGOM, ANGELA

Merkel dobila ovacije EU čelnika, Michel ganut: ‘Bez vas sastanci će biti kao Rim bez Vatikana!‘

‘Merkelina trijeznost i jednostavnost bile su moćno oružje‘, rekao je bivši belgijski premijer
Posljednji summit Angele Merkel
 John Thys/Afp/Profimedia

Summit EU-a bez Angele Merkel bit će kao "Pariz bez Eiffelova tornja, ili "Rim bez Vatikana", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u petak u toploj zahvali njemačkoj kancelarki koja odlazi u političku mirovinu i koju su kolege ispratili ovacijama.

Pozdravljajući je kao "spomenik", predsjednik Michel poručio je da njezin oproštaj s europske pozornice dira nas politički, ali i ispunjava emocijama, prenosi agencija dpa.

"Merkelina krajnja trijeznost i jednostavnost bile su moćno oružje", rekao je bivši belgijski premijer i nastavio nizati pohvale.

"Vi ste i kompas i lučonoša europskog projekta", zaključio je.

Michelove riječi okupljeni čelnici dočekali su burnim pljeskom i ovacijama kojima su ispratili Angelu Merkel na sastanku u Bruxellesu koji je njezin 107. i posljednji summit nakon šesnaest godina na vlasti, doznaje se od europskog izvora.

"Nadam se da se nećete ljutiti zbog ove svečanosti u prigodi vašeg posljednjeg sastanka na vrhu", rekao joj je Charles Michel pa dodao da će sastanci dvadeset sedmorice "bez Angele biti kao Rim bez Vatikana ili Pariz bez Eiffelova tornja".

Europski čelnici odali su priznanje pregovaračkom duhu njemačke kancelarke u petak na summitu u Bruxellesu.

"Ona je šesnaest godina obilježavala Europu i pomagala nam, svih dvadeset sedam zemalja, da donosimo dobre odluke uz puno humanosti u teškim trenucima", rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.

Odlazak Angele Merkel "ostavit će veliku prazninu jer je ona dugo obnašala dužnost i snažno je utjecala na razvoj Europske unije", dodao je njegov austrijski kolega Alexander Schallenberg.

"Bila je mirotvorac u EU-u. Nesumnjivo je bila velika Europejka", istaknuo je.

Kancelarka je "velika političarka i glavni čimbenik stabilizacije u zamršenim situacijama", ocijenio je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda istaknuvši da prema njoj osjeća "golemo poštovanje".

"Uvijek je pronalazila rješenja kako nas ujediniti i potaknuti nas da idemo dalje", rekao je luksemburški premijer Xavier Bettel koji je osam godina bio njezin bliski suradnik. "Nedostajat će mi. Nedostajat će Europi", rekao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, bivša ministrica obrane u vladi Angele Merkel, nedavno je istaknula u kojoj je mjeri analitički duh te doktorice fizike bio presudan u deblokadi nerijetko beskrajnih europskih pregovora.

Zadnjih mjeseci europski čelnici su zaredali s priznanjima i zahvalama onoj koja je vodila Njemačku od 2005., gotovo koliko i kancelar ujedinjenja Helmut Kohl (1982.-1998.).

Merkel, na čelu najsnažnijeg gospodarstva na kontinentu, doživjela je oštre kritike zbog stajališta Berlina u krizi eurozone nakon sloma svjetskog financijskog tržišta 2008.-2009., ali su je poslije uvelike hvalili zbog njezina odgovora na migrantsku krizu 2015. i zbog toga što je na kraju pristala na zajedničko zaduživanje dvadeset sedmorice.

Kršćansko-demokratska kancelarka (CDU) pokazala je sposobnost pragmatičnog upravljanja zahvaljujući kojoj je uspjela postići potrebne nagodbe kako bi sačuvala jedinstvo Unije.

Njemačka treba dobiti novog kancelara do Božića. Socijaldemokrati, zeleni i liberali u četvrtak su objavili vremenski plan svojih pregovora s ciljem da Olafa Scholza (SPD) početkom prosinca dovedu na čelnu dužnost.

Odlazak Angele Merkel (67), potiče strah od praznog prostora u EU-u koji je sučeljen s važnim odlukama: gospodarskim oporavkom nakon covida, klimatskim promjenama i s potvrđivanjem svoje geopolitičke uloge u odnosu na Sjedinjene Države i na Kinu.

Obama: 'Danke schön'

Bivši američki predsjednik Barack Obama pridružio se europskim čelnicima u odavanju počasti njemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel, zahvalivši joj što je bila "sidro u brojnim olujama".

U videoporuci prikazanoj na njezinom zadnjem samitu EU-a, Obama je rekao: "Vaš voljeni narod i cijeli svijet duguje vam veliku zahvalnost jer ste tolike godine bili svjetionik".

Bivši američki predsjednik posebno pohvalio njezinu sposobnost da načela postavi iznad sebičnih interesa, aludirajući na njezino relativno liberalno držanje tijekom velikog izbjegličkog vala 2015.

Kancelarki je zahvalio na "odanosti univerzalnim vrijednostima koje je usvojila kao djevojčica u Istočnoj Njemačkoj".

"Danke schön", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2021 17:38