INTEGRACIJSKI SUMMIT

Merkel: ‘Građanima turskog porijekla je teško vjerovati da su u Njemačkoj zaista dobrodošli‘

Jedna od tema ovogodišnjeg summita je i političko sudjelovanje građana s migrantskom pozadinom
Angela Merkel
 Markus Schreiber/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je još mnogo posla ostalo u borbi protiv rasizma i diskriminacije u Njemačkoj, priopćeno je nakon 13. integracijskog summita održanog u utorak u Berlinu.

„Još je mnogo posla pred nama kako bismo otkrili sve predrasude, svjesne ili nesvjesne“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon 13. integracijskog summita.

Ona je ukazala na pokolj u Hanauu prošle godine te na zločine desničarske terorističke ćelije NSU koja je za cilj imala ubijanje građana stranog porijekla, ali i na ksenofobiju u svakodnevici.

„Građanima, recimo, turskog porijekla je teško vjerovati da su ovdje zaista dobrodošli i da imaju jednake šanse kao i ostali“, rekla je Merkel.

Prvi Integracijski summit je održan 2006. a uveden je kako bi predstavnici politike, gospodarstva i useljeničkih udruga raspravljali o pitanjima uspješnije integracije stranaca u njemačko društvo.

Angela Merkel je zaključila kako je kroz rad integracijskih summita do sada učinjeno mnogo, ali u sferi teorije.

„Sada je vrijeme da ova iskustva primijenimo i u stvarnom životu. Mnogo od ovoga o čemu ovdje raspravljamo mora postati dio normalne svakodnevice“, rekla je Merkel.

Na 13. Integracijskom summitu je prihvaćen i Nacionalni akcijski plan integracija koji sadrži preko 100 prijedloga koji bi vodili boljoj integraciji građana stranog porijekla u njemačko društvo. Prijedlozi pokrivaju sve dijelove društvenog života od obrazovanja preko sporta pa do gospodarstva.

Jedna od tema ovogodišnjeg summita je i političko sudjelovanje građana s migrantskom pozadinom.

Prema studiji Vijeća za migraciju i integraciju (SVR) njemački državljani stranog porijekla ispodprosječno sudjeluju na izborima.

Kod građana bez migracijskih korijena je udio građana koji izlaze na parlamentarne izbore 85 posto, kod građana stranog porijekla je osjetno nižih 65 posto, dok je kod njemačkih državljana turskog porijekla još nižih 56 posto.

Oporba u Bundestagu je kritizirala dosad postignute rezultate integracijskih sastanaka na vrhu.

„Kada govorimo o tzv. integracijskoj polici savezne vlade osnovni problem nije nedostatak prijedloga nego prava volja za promjenama“, rekla je glasnogovornica za migrantska pitanja stranke Ljevica Linda Teuteberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:03