KORONA U NJEMAČKOJ

Merkel htjela uvesti drakonsku mjeru o privatnim kontaktima, šefovi saveznih pokrajina je odbili

U završnom dokumentu današnjeg sastanka se apelira na građane da se maksimalno suzdrže od privatnih slavlja
 Odd Andersen/various sources/AFP

Susret njemačke savezne vlade i saveznih zemalja završen je bez konkretnih odredbi o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa ali su sudionici apelirali na građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću mjeru.

„Svaki kontakt koji se ne dogodi je dobar za borbu protiv pandemije“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima njemačkih saveznih pokrajina.

U završnom dokumentu današnjeg sastanka se apelira na građane da se maksimalno suzdrže od privatnih slavlja te da kontakte u privatnom krugu svedu na prijatelje i poznanike koji pripadaju jednom domaćinstvu.

Merkel je naglasila kako je ona ovaj apel htjela pretočiti u konkretnu odredbu, ali da na to nisu pristali predstavnici saveznih zemalja.

Merkel i premijeri saveznih pokrajina bi se još jednom trebali sastati sljedećeg tjedna u srijedu kako bi raspravljali o obvezujućim mjerama koje bi trebale stupiti na snagu nakon kraja studenog do kada su na snazi aktualne mjere zatvaranja koje se odnose na ugostiteljske objekte, hotele i kulturne ustanove.

U ponedjeljak je odlučeno da i ove mjere zatvaranja na snazi ostanu najmanje do kraja prvog tjedna u prosincu kako bi bilo moguće bolje procijeniti njihov učinak.

Cilj mjera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana na ispod 50.

Cilj je također da se na ovom sastanku donesu i dugotrajne mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje bi sezale i u sljedeću godinu.

Gradonačelnik Berlina Michal Mueller je rekao kako te mjere moraju biti „dobro pripremljene“ jer se radi o „teškim zimskim mjesecima“.

Njegov kolega iz Bavarske Markus Soeder je rekao kako će sljedeći tjedan „biti tjedan odluke“ a premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija govorio je o „božićnim praznicima koji će biti drugačiji“.

Na sastanku u ponedjeljak, koji je prvobitno bio zamišljen kao rekapitulacija učinka mjera uvedenih početkom mjeseca, odlučeno je i da se posebno osjetljivim skupinama stanovništva poput starijih ili kronično bolesnih osoba, osigura nabavka zaštitnih maski tipa FFP2 koje štite i nositelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:53