GOVOR KANCELARKE

MERKEL IMA TMURNE SLUTNJE O SVIJETU NAKON KORONE Progovorila o preuzimanju predsjedanja EU od RH: 'Pandemija će izazvati intenziviranje sukoba...'

Angela Merkel
 AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu Europu da preuzme više odgovornosti u svijetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa Sjedinjenim Državama drugačiji od željenih, posebice u pitanju zaštite okoliša.

"Moramo se jako potruditi u vezi ovog izvanrednog izazova novog koronavirusa, ali želim i nešto više, da Europska unija, posebice u vrijeme krize, pokaže globalnu solidarnost i preuzme više odgovornosti", izjavila je kancelarka Merkel u govoru pred Zakladom Konrad-Adenauer.

Njemačka će od Hrvatske 1. srpnja preuzeti šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom. Merkel, koja odlazi s funkcije 2021., govorila je o glavnim prioritetima EU do kraja godine, usred zdravstvene, gospodarske i socijalne krize.

"Pandemija će izazvati intenziviranje sukoba i postojećih problema na brojnim mjestima i predstavljat će izazov za sposobnosti Europske unije u pogledu vanjske i sigurnosne politike", objasnila je. "To je razlog više da obranu vrijednosti EU-a, a to su solidarnost, demokracija, sloboda, zaštita dostojanstva svakog čovjeka", istaknula je Merkel.

"Europa može izaći iz krize jača nego prije", dodala je ona nekoliko sati nakon što je Europska komisija predstavila plan oporavka od 750 milijarda eura, koji trebaju usvojiti države članice.

"Najvažniji partner Europe su Sjedinjene Države, ali partnerstvo je različito od željenoga, posebice u pogledu zaštite okoliša", rekla je.

Kancelarka je također ocijenila da je "strateški interes" EU dijalog s Kinom, bez obzira na trenutačne događaje u Hong Kongu, gdje prema njezinom mišljenju mora i dalje vrijediti načelo "jedne zemlje, dva sustava".

Odnos s Rusijom bi također trebao "okupirati" predsjedništvo njemačkog predsjedanja, rekla je Merkel.

Ona je optužila Moskvu da hibridnim sredstvima podržava marionetske režime na istoku Ukrajine i da napada zapadne demokracije, među kojima Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:43