DIPLOMATSKI RAT

MERKEL IZA BODLJIKAVE ŽICE U NACISTIČKOM LOGORU Poljski tjednik ljut jer Nijemci sebe prikazuju kao žrtve!

Cijela je rasprava krenula nakon prikazivanja dokumentarnog serijali 'Naše majke, naši očevi!' na njemačkoj TV postaji ZDF

Ugledni poljski tjednik Uwazam Rze svoju je naslovnicu ukrasio fotomontažom na kojoj je prikazana njemačka kancelarka Angela Merkel u prugastom odjelu iza bodljikave žice u nacističkom logoru.

Pored slike stavili su naslov 'Falsifikacija povijesti: Kako su Njemci od sebe napravili žrtve Drugogo svjetskog rata?'.

Ova naslovnica odmah je izazvala burne reakcije i pokrenula diplomatski rat riječima o tome tko je kriv za stradavanje Židova u Poljskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. U Njeamčkoj su fotografiju odmah proglasili neukusnom.

Poljaci su, pak, svoje susjede optužili da iskrivljuju povijesne činjence.

Cijela je rasprava krenula nakon prikazivanja dokumentarnog serijali 'Naše majke, naši očevi!' na njemačkoj TV postaji ZDF.

Dokumentarac se bavi sudbinama petero Nijemaca, a Poljake je posebno uzrujalo što su njihove partizane i borce za slobodu proglasili antisemitima.

Tako u jednoj od scena grupa boraca pušta vlak prepun ljudi da nastave putovanje prema logoru kada shvate da se u njemu nalaze Židovi.

U drugoj sceni jedan partizan govori 'Mi ubijamo Židove kao štakore!'.

Poljski diplomat u Njemačkoj Jerzy Marganski odmah je posalo pismo TV postaji te je njihov uradak nazvao 'odvratnim'.

'Način na koji su u serijalu prikazani Poljaci za većinu nas je uvredljiv i ekstremno nepravedan', napisao je.

ZDF se vrlo broz oglasio priopćenjem u kojem su poručili kako im nije bila namjera iskriviti i trivijalizirati povijesne činjenice. Producent Nico Hofmann rekao je kako 'sve temeljeno na povijesnim činjenicama'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:43