VIDEOKONFERENCIJA

Merkel, Macron i Zelenskij će sutra razgovarati o napetostima između Ukrajine i Rusije

"Ugrožen je suverenitet Ukrajine. Svi naši napori su podrška ukrajinskom suverenitetu", poručeno je iz Elizejske palače
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron
 Charles Platiau/POOL/AFP

Predsjednici Francuske Emmanuel Macron, Ukrajine Volodimir Zelenskij i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će u petak putem videokonferencije o opasnosti eskalacije izazvane gomilanjem ruskih postrojbi na granici s Ukrajinom, objavila je u četvrtak Elizejska palača.

"Zelenskija će Macron ugostiti na ručku i zatim će održati videokonferenciju s kancelarkom Merkel", precizirao je ured francuskog predsjednika.

Emmanuel Macron i Angela Merkel su posrednici u ukrajinskom sukobu u sklopu četverostranog dijaloga s Rusijom i Ukrajinom (normandijski format). Sastali su se u Parizu u prosincu 2019. s Vladimirom Putinom i Zelenskijem.

"Sve ovo radimo da bi izbjegli eskalaciju i smanjili napetosti", naglasila je Elizejska palača.

"Ugrožen je suverenitet Ukrajine. Svi naši napori su podrška ukrajinskom suverenitetu", dodala je.

Rusija je posljednjih tjedana rasporedila desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici i na Krimu, poluotoku koji je anektirala 2014. Tvrdi da provodi vojne vježbe nakon prijetećih poteza NATO-a, saveza kojem se Ukrajina pokušava pridružiti.

Kijev strahuje da Moskva pokušava izazvati rat kako bi opravdala vojnu operaciju. Kremlj jamči da "nikoga ne ugrožava" i upozorava na ukrajinske "provokacije".

"Naš temeljni cilj je održati prekid vatre i razgovarati kako bi napredovali u političkom procesu i okrenuli stranicu tog rata prema političkom rješenju sukoba", dodaje francusko predsjedništvo.

U sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi od 2014., a oko milijun i pol je raseljeno.

Ukrajinski zahtjev za pristup NATO-u će "vjerojatno biti jedna od tema sutrašnjeg razgovora", dodaje se.

Male su mogućnosti za to zbog nesklonosti Moskve tom scenariju i neodlučnosti određenog broja država članica Saveza, među kojima je i Francuska, ocjenjuje France presse.

Troje čelnika će razgovarati i o pitanju novog samita normandijskog formata, koji Kijev tjednima zahtijeva.

Tijekom posjeta Zelenskija razgovarat će se i o bilateralnim pitanjima, posebice gospodarskim, kao i jačanju odnosa između Ukrajine i EU, otkrilo je francusko predsjedništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:00