DONALD TUSK

‘Merkel mi je otkrila pravu istinu o Sjevernom toku 2! Priznala mi je tko je vršio pritisak na nju‘

Bivši predsjednik Europskog vijeća kaže da mu je Angela Merkel u privatnom razgovoru priznala kako nije imala izbora u vezi plinovoda

Donald Tusk i Angela Merkel

 Michele Tantussi

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je bila "bespomoćna" oduprijeti se pritisku njemačkog biznis sektora da podrži plinovod Sjeverni tok 2, izjavio je bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prošlog vikenda, prenosi britanski The Telegraph.

"Odluka o izgradnji Sjevernog toka 2 bila je najveća pogreška Angele Merkel", rekao je Tusk.

Merkel je dosljedno branila kontroverzni projekt tog plinovoda, unatoč tome što je bila suočena s intenzivnim protivljenjem SAD-a i njemačkih saveznika u EU-u.

No, Tusk tvrdi da mu je Merkel privatno rekla kako, zbog pritiska njemačkih poslovnih čelnika pod kojim je bila, nema izbora.

"Ona je to priznala u jednom od naših razgovora", rekao je Tusk na konferenciji u poljskom gradu Gdanjsku.

Tusk, nekadašnji poljski premijer, vratio se politici u svojoj rodnoj zemlji otkako je otišao iz Bruxellesa i ovom se prilikom nije ustručavao u govoreći o pitanju ovog naftovoda.

"Sa stajališta interesa Europske unije, Sjeverni tok 2 je loš projekt", rekao je Tusk.

Glasnogovornici Angele Merkel do ponedjeljka nisu komentirali te tvrdnje, a one su se pojavile nakon što se pokazalo da njezina vlada svoje posljednje dane na vlasti provodi braneći naftovod koji izaziva podjele.

image

Donald Tusk i Angela Merkel

Michele Tantussi

Merkel bi se nakon 16 godina na vlasti trebala povući idućeg tjedna, kada dužnost preuzima nova koalicija na čelu sa socijaldemokratom Olafom Scholzom.

No, dokumenti do kojih je došao Axios, pokazuju da vlada Angele Merkel još uvijek lobira u Kongresu SAD-a da ne uvede sankcije tvrtkama koje su uključene u projekt Sjeverni tok 2, navodi Telegraph.

SAD se dugo protivi tom plinovodu, tvrdeći da će on Europu učiniti previše ovisnom o Rusiji kada su njezine energetske potrebe u pitanju te omogućiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da izolira Ukrajinu prekidom protoka plina preko njezina teritorija.

Američki predsjednik Joe Biden pristao je ukinuti sankcije njemačkim tvrtkama ranije ove godine kako bi izbjegao sukob s tim američkim saveznikom u Europi.

On i Merkel postigli su u srpnju sporazum prema kojem se Njemačka obvezala poduzeti mjere ako Rusija ikada pokuša upotrijebiti energente kao ‘oružje‘.

Mnogi tvrde da Putin to već čini, nakon što je prekinuo isporuku plina zapadnoj Europi, a zbog čega su cijene uoči zime porasle.

Scholzova vlada tek treba zauzeti stav o plinovodu Sjeverni tok 2. Annalena Baerbock, nova ministrica vanjskih poslova, protivila se tome u prošlosti, no smatra se da Scholz projekt podržava, kako navodi Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:35