KANCELARKA ODAHNULA

Merkel nakon prihvaćanja proračuna i fonda oporavka: ‘Pao mi je kamen sa srca‘

Njemačka čelnica, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, nazvala je pregovore o proračunu i financijskoj pomoći golemim poslom
Angela Merkel
 Johanna Geron

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da joj je „jako laknulo“ nakon što su čelnici EU-a u petak postigli dogovor od višegodišnjem proračunu Unije i fondu za oporavak od krize koronavirusa vrijedan 1.800 milijardi eura.

„Pao mi je kamen sa srca sad kad smo uistinu u mogućnosti predstaviti u parlamentu proračun i fond za oporavak, zajedno s mehanizmom uvjetovanja“, rekla je Merkel.

Njemačka čelnica, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, nazvala je pregovore o proračunu i financijskoj pomoći „golemim poslom“.

Njemačka i Francuska još su u svibnju po prvi put predložile zajednički fond za ponovno pokretanje gospodarstava.

Usvojenim sporazumom čelnika EU-a o posebnom fondu i dugoročnom proračunskom paketu službeno je okončana višetjedna blokada Poljske i Mađarske.

Te su dvije zemlje blokirale prihvaćanje iščekivanog paketa, koji se sastoji od plana potrošnje za razdoblje od 2021. do 2027. te fonda poticaja vrijednog 750 milijardi eura, jer nisu pristajale da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava.

Dogovor znači da su sve članice sada prihvatile kompromisni prijedlog za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa prema kojem se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:50