KANCELARKA JASNA

Merkel poručila da Njemačka neće uvoditi obvezno cijepljenje: ‘Nećemo krenuti putem Francuske‘

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je kako sada više nema isprika za one koji se ne žele cijepiti
Angela Merkel
 Michael Kappeler

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u utorak na građane Njemačke da se odazovu pozivu na cijepljenje, ali je istodobno odbacila uvođenje obveze cijepljenja i za sve građane i za pojedine grupe zanimanja.

„Kako bismo se oduprli agresivnim varijantama koronavirusa potrebno je da 85 posto građana bude cijepljeno. Mi smo daleko od ovih vrijednosti“, rekla je njemačka kancelarka nakon posjeta državnom epidemiološkom institutu Robert Koch.

Ona je istaknula kako neće biti obveznog cijepljenja, dodavši da bi povećanje broja cijepljenih, držanje pravila o udaljenosti i testiranje trebalo pomoći u prevenciji četvrtog vala zaraze.

Odbacila uvođenje obveze

Kancelarka je istodobno odbacila uvođenje obveze cijepljenja za određene grupe zanimanja kao što je to uradila Francuska, gdje se svi zdravstveni radnici moraju cijepiti do rujna ako žele zadržati zaposlenje.

„Mi nemamo namjeru krenuti putem kojeg je predložila Francuska“, rekla je Merkel.

Povjerenje građana koji još dvoje oko cijepljenja može se steći daljnjim kampanjama, istaknula je.

„Cijepljenje ne štiti samo Vas od teških bolesti nego i one koji su vam bliski, koji su Vam važni. Cijepljenje Vas, osim toga, oslobađa nekih prepreka u svakodnevici“, rekla je njemačka kancelarka.

Ona je poručila da će društvo biti slobodnije ako se što više građana cijepi. „Cjepiva je sada dovoljno, termina ima, apeliram na sve da iskoriste ovu mogućnost“, rekla je kancelarka.

Pandemija još nije gotova

U Njemačkoj je trenutno 58 posto građana primilo jedno cjepivo, dok je dvije doze dobilo njih 43 posto.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn, koji je zajedno s kancelarkom obišao Institut Robert Koch, rekao je kako sada više nema isprika za one koji se ne žele cijepiti jer na raspolaganju stoji dovoljan broj doza cjepiva.

On je upozorio na to kako „pandemija još nije gotova“ te se založio za to da se cijepljenje ponudi i na alternativnim mjestima poput trgovačkih centara.

Njemački ministar zdravstva je neki dan objavio kako se trenutno dnevno cijepi jednaki broj građana kao u veljači kada nije bilo cjepiva na raspolaganju.

Njemačka vlada, kako se doznaje, ne isključuje ni mogućnost uvođenja naplate testova za one koji nisu cijepljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 17:15