BORBA PROTIV KORONE

Merkel potvrdila da Njemačka ide u djelomični lockdown: ‘Uvodimo stroge mjere. Evo i koje‘

Nove mjere u Njemačkoj odnosit će se na cijelu državu te će se razmatrati o njihovom učinku za dva tjedna
Kancelarka Angela Merkel, prizori iz Njemačke
 Afp

Njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s premijerima saveznih država potvrdila je da Njemačka od ponedjeljka 2. studenog ide u djelomični lockdown na mjesec dana kako bi smanjila sve veći broj zaraženih koronavirusom. 

Nove mjere u Njemačkoj odnosit će se na cijelu državu te će se razmatrati o njihovom učinku za dva tjedna. Merkel je kazala kako su mjere teške i stroge.

Kancelarka je kazala da se broj pacijenata na intenzivnim odjelima udvostručio u zadnjih deset dana te je poručila da bi zdravstveni kapaciteti mogli uskoro biti popunjeni ako broj zaraženih nastavi rasti ovim tempom. 

Merkel je poručila građanima da smanje kontakte, te je kazala da će privatna okupljanja biti ograničena na 10 ljudi iz maksimalno dva kućanstva. Škole i vrtići će raditi. 

- Odluke o aktivnostima koje nisu esencijalne moraju biti stroge kako bi vrtići, škole i drugi bitni objekti javnog života ostali otvoreni - kazala je Merkel.

Dućani će i dalje biti otvoreni, s ograničenjem jednog kupca na 10 metara kvadratnih, dok će kafići, klubovi i restorani biti zatvoreni. Restorani će isporučivati hranu samo za dostavu. Tvrtke pogođene lockdownom dobit će financijsku potporu od 10 milijardi eura, kazala je Merkel.

Kancelarka je kazala da je Njemačka došla do točke u kojoj se za 75 posto slučajeva zaraze ne može utvrditi kako je do nje došlo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2021 06:36