OSUDA NEONACIZMA

Merkel predvodi veliki miting protiv antisemitizma

German Chancellor Angela Merkel holds a press conference at the end of the first working session at the EU headquarters in Brussels on March 20, 2014 on the first day of a two-day European Council summit. AFP PHOTO / JOHN THYS
 JOHN THYS/AFP

BERLIN - Pod sloganom "Nikad više mržnje prema židovima" u nedjelju će se u Berlinu okupiti više tisuća ljudi, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, a svrha skupa je osuditi porast antisemitskog nasilja diljem Europe koje se događa paralelno s izraelsko-palestinskim sukobom.

Veliko okupljanje organiziralo je Središnje vijeće židova Njemačke, a održat će se pred Brandenburškim vratima u samome središtu grada na nekoliko stotina metara od Muzeja holokausta i gotovo 70 godina nakon pada Trećeg Reicha.

"Da bi mješavina kultura, vjera i naroda funkcionirala u miru potrebno je stalno ulagati napore", rekao je zamjenik kancelarke Sigmar Gabriel prije okupljanja u kojemu će i sam sudjelovati. Kancelarka bi govor trebala održati oko 16,30 sati.

"Ovog smo ljeta u Europi, ali i na njemačkim ulicama mogli vidjeti slogane poput: "Židovi su ubojice djece" ili "Židove treba pogušiti", kazao je predsjednik Svjetskoga židovskog kongresa (WJC) Ronald Lauder u intervjuu objavljenom u današnjem broju lsita Bild am Sonntag.

"To je bio šok za mnoge židove. Usred brojnih kritika protiv Izraela odjedanput je na vidjelo izašao čisti antisemitizam", kazao je Lauder uoči održavanja godišnjeg sastanka WJC-a u Berlinu. "Posljednjih 25 godina u Njemačkoj se dogodio preporod židovske zajednice i tako treba nastaviti", kazao je Laudre za Bild am Sonntag.

Antisemitske slogane osudila je i kancelarka Merkel. Prije tjedan dana, nekoliko dana prije obilježavanja u njemačkom parlamentu 75. godišnjice od početka Drugoga svjetskog rata Merkel je istaknula konstantnu odgovornost Nijemaca prema vlastitoj povijesti.

Godine 1950. u Njemačkoj je živjelo samo 15.000 židova, u odnosu na 560.000 koliko ih je ondje bilo 1933. Trenutačno ih u toj zemlji živi 200.000 i to je treća po brojnosti židovska zajednica u Europi, nakon onih u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:54